POLARISERING: - Det vi kan få se er en ytterligere polarisering, og at det kan slå ut i sosial uro og mistenksomhet, sier Tyrkia-eksperten Siri Neset til Dagbladet. Her demonstrerer tilhengere av president Tayyip Erdogan foran det tyrkiske konsulatet i den tyske byen Stuttgart i dag. Foto: AFP/dpa/Andreas Rosar
POLARISERING: - Det vi kan få se er en ytterligere polarisering, og at det kan slå ut i sosial uro og mistenksomhet, sier Tyrkia-eksperten Siri Neset til Dagbladet. Her demonstrerer tilhengere av president Tayyip Erdogan foran det tyrkiske konsulatet i den tyske byen Stuttgart i dag. Foto: AFP/dpa/Andreas RosarVis mer

- Pompøs, emosjonell og spiller på frykt

Nå strammer Recep Tayyip Erdogan grepet om Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens hovedstaden Ankara fortsatt skjelver etter skyting i gatene natt til i går, trekker norske eksperter opp et omriss av Tyrkia etter det mislykte kuppforsøket.

Veldig mye handler om én person: President Recep Tayyip Erdogan (62), som nå ser ut til å ha gjenopprettet kontrollen.

- Uansett hvem som sto bak kuppforsøket, vil Erdogan bruke det for alt det er verdt, sier Siri Neset, Tyrkia-ekspert og forsker ved Christian Michelsens institutt (CMI).

- Strammer grepet

TYRKIA-EKSPERT: Siri Neset sier Erdogan vil bruke kuppforsøket for alt det er verdt. Foto: Privat
TYRKIA-EKSPERT: Siri Neset sier Erdogan vil bruke kuppforsøket for alt det er verdt. Foto: Privat Vis mer

- Han vil spille på frykt i befolkningen, for å nøre opp under ham selv som en helt og Tyrkias sterke mann: «Jeg overlevde kuppforsøket». Han vil også, retorisk, peke på at demokratiet vant. Og så vil han konsentrere enda mer makt hos seg selv. Jeg tror han ganske snart vil søke å utlyse et nyvalg, for å få nok stemmer til å endre grunnloven til en presidentstyrt republikk, sier Neset.

Postdoktor Einar Wigen ved Universitetet i Oslo sier mye av det samme.

- Han er god på å bruke sånne anledninger til sin fordel, sa Wigen til Dagbladet igår.

De to ekspertene sier at presidenten i praksis allerede har denne makten, men at målet hans er å formalisere den - på bekostning av makten som ligger i Tyrkias statsminister-rolle.

- Det vil gi ham den formelle legitimiteten, sier Neset.

- Polariseringen øker

Natt til lørdag satt hun mye av tida på telefonen med folk i Tyrkia.

- Man blir trist og engstelig, og tenker på dem man kjenner der nede. Mange av dem var i nattetimene redde det skulle bryte ut borgerkrig, forteller Neset.

Selv tror hun ikke det, blant annet fordi Erdogans stilling er så sterk, og fordi bare en mindre del av hæren støttet opp om kuppforsøket.

ANGIPER SOLDATEN: Her blir en soldat brutalt sparket av en sivil mann lørdag, etter kuppforsøket som startet kvelden før. Til slutt blir soldaten reddet ut av en politimann. Video: CNN Vis mer

De hun snakket med fortalte om en uoversiktlig situasjon, hvor konspirasjonene florerer:

Motstandere av Erdogan tror kuppforsøket var et «teater», iscenesatt av presidenten selv. Blant tilhengere var det ifølge Neset en utbredt konspirasjon at den muslimske lærde Fethullah Gülen står bak.

- Pompøs og udemokratisk

- Det absolutt verste med denne situasjonen, er at det øker polariseringen. Ikke bare mellom Erdogans tilhengere og motstandere, men også mellom ulike identitetsgrupper i Tyrkia, og ulike sosiale klasser og etniske grupper, sier Neset.

Både hun og Wigen tegner et skremmende bilde av mannen de mener nå har strammet grepet om Tyrkia.

- Han spiller på frykt, og kvitter seg med motstandere på ulikt vis, han er en person som omgir seg med ja-folk, en som ikke forstår at det han gjør er udemokratisk fordi han mener at han selv er den beste til å styre Tyrkia. Han er veldig pompøs og selvhøytidelig. Og han er ganske «hot-headed» og reagerer emosjonelt, sier Siri Neset.

Wigen sier at «makta har gått til hodet på Erdogan», og at «han viser trekk til å være paranoid».

«Nikkedokker»

Ifølge Neset er ikke det hun sier engang særlig kontroversielt:

- Jeg baserer meg på intervjuer med den tyrkiske eliten. Jeg spurte spesielt om Erdogans personlighet og lederstil. Både tilhengere og motstandere pekte på de samme tingene, sier Neset til Dagbladet.

Hun sammenlikner Erdogans posisjon med president Putins i Russland, og sier at han har skaffet seg den sterke posisjonen gjennom å «omgi seg med nikkedokker», og å kvitte seg med kritiske røster blant annet i mediene.

- Han har tatt kontroll over flere mediehus, og satt inn lojale journalister, sier Neset.

DETTE ER BAKGRUNNEN: President Recep Tayyip Erdogan har hisset på seg flere under hans politiske karriere. CNNs Becky Anderson gir en kort oppsummering. Video: CNN / Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

En presset situasjon

De to forskerne synes ikke dette lover så bra for Tyrkia. Landet er i en presset situasjon, med en langvarig internkonflikt med den kurdiske minoriteten, og grense til konfliktland som Iran, Irak og Syria. Det siste har ifølge FN ført til at landet har tatt imot 2,7 millioner syriske flyktninger.

Einar Wigen spår at landet vil bevege seg ytterligere mot et autoritært styre.

- Tyrkia kommer til å ligne mer og mer på et diktatur, sier Wigen til Dagbladet.

Siri Neset kvier seg for å bruke det ordet. Hun sier dette om muligheten for at Erdogan kan bli sittende så lenge som han vil - og kanskje på livstid:

- Tyrkia er formelt sett et demokrati, så det skal ikke gå an. I så fall må Tyrkia bli et fullstendig utviklet diktatur. Jeg tror det vi kan få se er en ytterligere polarisering, og at det kan slå ut i sosial uro og mistenksomhet mot andre grupper enn dem man selv tilhører.