Pondusen varierer geografisk

Ungdom i de tre nordligste fylkene har opptil 90 prosent større sjanse for overvekt enn Oslo-ungdom, viser en ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdom i de tre nordligste fylkene er fetere og har opptil 90 prosent større sjanse for overvekt enn Oslo-ungdommen.

Det går fram av en undersøkelse utført i seks fylker i perioden 2000 til 2004. Til sammen 16.000 ungdomsskoleelever svarte på spørsmål om vekt, høyde, fysisk aktivitet og kostvaner, skriver Dagens Medisin.

I de tre nordligste fylkene var rundt 16 prosent overvektige og cirka 4 prosent hadde fedme. I Hedmark og Oppland var 12 til 13 prosent overvektige og 2 til 3 prosent hadde fedme, mens i Oslo var bare 9 prosent overvektige og 1,4 hadde fedme.

I undersøkelsen skisseres noen forklaringer på hvorfor forskjellen i livvidde er så forskjellig mellom nord og sør: Overvekt og fedme har sammenheng med utdanningsplaner, familieøkonomi og fysisk aktivitet. Også kulturelle ulikheter kan være med på å forklare forskjellene. Ungdom som spiser frokost og matpakke de fleste dagene i uka, har mindre risiko for overvekt enn de som vanligvis hopper over.

Undersøkelsen viser at nesten 12 prosent var overvektige i de seks fylkene sett under ett, 15 prosent av guttene og 9 prosent av jentene. (NTB)

I FARTA: Viktig for ungdom såvel i nord som i sør. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
I FARTA: Viktig for ungdom såvel i nord som i sør. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
VOM: En slik har ungdom i nord langt større sannsynlighet for å ende opp med, ifølge ny forskning. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX
VOM: En slik har ungdom i nord langt større sannsynlighet for å ende opp med, ifølge ny forskning. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Pondusen varierer geografisk
Pondusen varierer geografisk