Pope søker Putin om benådning

Moskva: Den spiondømte amerikaneren Edmund Pope søker president Vladimir Putin om benådning. En kommisjon vil behandle søknaden fredag, sier en talsmann for den russiske presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge talsmann Aleksej Gromov mottok Putin søknaden torsdag ettermiddag og sendte den straks videre til benådningskommisjonen.

Forsvareren Pavel Astakhov besøkte Pope i fengselet torsdag, dagen etter han ble dømt til 20 år i en russisk arbeidsleir. Han sier at Pope ikke hadde sovet natt til torsdag, og at han var blitt sjokkert over dommen.

Forsvarerne hadde torsdag alle dokumenter til en ankesak, men Pope sa at han ikke vil avgjøre om han anker før i siste øyeblikk, som er neste onsdag, når ankefristen går ut. Astakhov antydet at Pope mener løsningen ligger på det politiske plan, ikke det juridiske. Astakhov har tidligere sagt at Pope ikke har tillit til det russiske rettssystemet og derfor ikke er stemt for å anke.

Pope skal være den første vestlige borger som er dømt for spionasje mot russerne siden 1960. Han har hele tiden sagt at han er uskyldig. Ifølge en talsmann for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, er sjansene for at Putin vil benåde ham større nå etter at rettssaken er avsluttet.

Syk

Den 54 år gamle tidligere etterretningsoffiseren, som lider av en sjelden form for beinkreft, må sone dommen uten den medisinske behandlingen han trenger, ifølge advokatene. Pavel Astakhov har kalt dommen en dødsdom på grunn av Popes kreft.

Etter at dommen falt onsdag, la Popes støttespillere ny kraft i forsøkene på å få ham ut av Lefortovo-fengselet i Moskva. Et eget team av advokater i Moskva står i stadig kontakt med det amerikanske utenriksdepartementet.

Surt forhold

Den harde dommen er blitt nok en belastning på et amerikansk-russisk forhold forsuret av Russlands sterke innvendinger mot USAs planer om et nasjonalt rakettskjold, og amerikanernes motstand mot russernes beslutning om å gjenoppta våpenforsendelser til Iran.

Siden april har både president Bill Clinton og det amerikanske utenriksdepartementet forsøkt å få Pope løslatt. Putins svar har vært at han ikke ville blande seg inn i en sak som gikk for retten. Etter at dommen nå har falt, sier en amerikansk diplomat at man håper russerne vil løslate ham «av humanitære grunner».

Kongressen har bedt Clinton overveie økonomiske sanksjoner mot Russland dersom Pope ikke blir løslatt. Utenriksminister Madeleine Albright ringte onsdag til sin russiske kollega Igor Ivanov og oppfordret ham til å løslate Pope.

Lang e-karriere

Edmond Pope var tidligere kaptein i den amerikanske marinen, og gikk av i 1994. I mesteparten av sin 30 år lange militære karriere var han involvert i etterretningsarbeid, viser en oversikt fra den amerikanske marinen i New York Times. Han tjenestegjorde på hangarskipet «Oriansky»og i staben hos kommandøren for Stillehavsflåten. Han var stasjonert blant annet i Washington, California og Hawaii. Dessuten var han ved forsvarsattasjeens kontor ved ambassaden i Stockholm.

Ifølge den russiske sikkerhetstjenesten FSB var han i marinen ekspert på innsamling og analyse av marineteknologi.

Som pensjonist grunnla han et selskap, CERF Technology International, som spesialiserte seg på å studere utenlandsk maritimt utstyr og begynte som forretningsmann.

Ifølge hans forsvarer, Pavel Astakhov, sa Pope under rettssaken at betingelsen for hans tillatelse til å arbeide i Russland var at opplysningene han samlet inn ikke var klassifisert materiale.

Ifølge FSB hadde han kontaktet russiske forskere i Moskva og Novosibirsk i et forsøk på å skaffe seg topphemmelig informasjon om russiske undervannsraketter, mens Pope selv sier at han i full åpenhet kjøpte teknologi og forsøkte etablere samarbeidsavtaler med russiske selskap.

(NTB-Reuters)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer