Populær leke blir «voldtektsdop» om den svelges

Produsenten advarer mot barneleken Bindeez.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De populære lekeperlene Bindeez er solgt i tusentalls til norske barn.

- Vi har solgt masse av disse lekene. Hvor mye aner jeg ikke, sier salgsjef Geir Ludvigsen i BR-Leker til Dagbladet.no.

- Produsenten analyserer lekene nå. De skal være helt ufarlige ved normal bruk, men vi sjekker nå med den australske produsenten hva som er skjedd der.

GHB

Australske lekebutikker lekene fjernet i dag lekene, etter at australske myndigheter varslet at de utskiller narkotiske stoffer når de puttes i munnen, skriver Sydney Morning Herald (SMH).

Ti-årige Charlotte Lehane ble bevisstløs og fikk voldsomme kramper mindre enn en time etter å ha spist på perlene. 

- Det var fryktelig. Jeg kunne ikke vekke henne, og hun kastet opp en tjukk limaktig væske og en masse bindeez, sier mamma Heather Lehane til Herald Sun.

Også andre barn skal ha havnet på sykehus etter å ha hatt perlene i munnen, og australske myndigheter sier at stoffet som utvikles, er gammahydroksybutyrat - bedre kjent som GHB.

Glipp?

Det er uklart hvorfor stoffet har havnet i den populære leken. Ifølge SMH skal GHB ha erstattet en tidligere harmløs bestanddel. Det spekuleres på om ønske om kostnadseffektivitet har gjort produsenten, Moose Enterprise, uaktsomme under hastverket med å finne en ny ingrediens.

Produksjonen av Bindeez foregår i Hongkong og Australia. Australske myndigheter går ut fra at forekomsten av GHB skyldes en glipp.

Moose har nå innledet en egen utredning.

- Vi tillater ingen produkter som kan være farlige for barn, skriver selskapet i en pressemelding der de oppfordrer foreldre og andre ansvarspersoner om øyeblikkelig å fjerne Bindeezen. Ved svelging oppfordres det til å oppsøke medisinsk hjelp, uansett om barnet viser symptomer eller ikke.

Fjernet fra butikkhyllene

Bindeez ble solgt i Norge inntil forrige måned, da Statens forurensningstilsyn ba importøren Top-Toy om å fjerne lekene fra det norske markedet.

Pålegget kom etter at ei dansk femårig jente nesten ble kvalt etter å ha svelget perlene, som klistrer seg sammen i magen og luftveiene hvis de svelges flere av gangen.

- Vi fjernet lekene etter at den danske jenta ble syk. Kundene har vært sinte fordi vi fjernet lekene, sier Ludvigsen.

Pengene tilbake

Fremdeles er imidlertid tusener av Bindeez-leker ute i norske hjem. Ludvigsen sier at foreldre som ønsker å levere tilbake lekene nå vil få pengene refundert.

- Vi har fjernet lekene fra butikkhyllene. Engstelige foreldre kan levere tilbake lekene og få refundert pengene i våre butikker, om de ønsker det. Jeg har selv barn, så jeg forstår at folk kan bli engstelige.

FJERNES FRA HYLLENE: Bindeez blir fjernet fra leketøysbutikker over hele verden etter australsk alarm.