Populær Rohypnol

STAVANGER (Dagbladet): Det populære sovemiddelet Rohypnol er nå den mest etterspurte pillen på det illegale norske pillemarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gateprisen har skutt i været og ligger for tida på 100 kroner for en tablett. Rohypnol-misbrukere hevder pillen fungerer som «speed» som gjør dem frekke og likegyldige overfor det meste. I USA er Rohypnol forbudt. Store tablettpartier blir imidlertid smuglet over Mexico-grensa. Til myndighetenes store bekymring sprer «roofies» eller «Mexican valium», som pillen også kalles på gata, seg raskt i high school- og college-kretser.

Rundt én prosent av den norske befolkningen spiste Rohypnol daglig i 1997. Det viser salgstallene for såkalt flunitrazepam der Rohypnol er den som selger desidert mest.

- Flunitrazepam er det sovemiddelet som det selges mest av i Norge, opplyser avdelingssjef Marit Rønning i Norsk Medisinaldepot til Dagbladet.

Våken og frekk

I forbindelse med prosjektet «Piller på avveie» har Rogalandsforskning snakket med flere pillemisbrukere som blant annet beskriver Rohypnol på denne måten:

- Tar jeg én Rohypnol, så sovner jeg. Men tar jeg fem til ti, blir jeg bare helt våken og jævla frekk. Stjeler rett foran trynet på folk... Killerinstinktet kommer da. Helt sprøtt. Gikk bare rett inn i en butikk og kom ut med en haug med verktøy under skinnjakka. Helt greit, liksom.

De fleste mannlige informantene fortalte at de tok Rohypnol før de skulle «gjøre et brekk».
Ut fra intervjuene konkluderer Rogalandsforskning med at utilsiktet bruk av Rohypnol gir økt aktivitet og reduserer empati.

En informant nærmest likestilte Rohypnol og amfetamin som «speed». Flere informanter fortalte at de blandet Rohypnol og alkohol. Denne blandingen var de tydeligvis ikke fornøyde med:

- Rohypnol sammen med alkohol er dumt. Blir aggressiv og kranglete. Gjør dumme ting, spenner inn ruter og klabber til folk, fortalte en informant til pilleforskerne.