Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Populist i fri flyt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carl I. Hagens siste tale etter 28 år som partiformann ble ikke hans største. Det gjennomgående retoriske grep med å rette talen til Arbeiderpartiets sekretær Martin Kolberg blir forstått av politikere, mediefolk og andre nerder, men dette er jo ikke Hagens velgere og publikum. Mye av Hagens suksess har han bygget på den direkte kommunikasjonen med velgerne. Han har klart å snakke direkte til enkeltmennesker gjennom alle filter. I går sperret denne Kolberg, som bare er kjent av folk flest for sitt «fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen», for denne direkte kommunikasjonen.

 Ellers var det populisten Hagen i fri flyt, litt preget av stunden, men ellers fylt av evangeliet slik det nå overleveres til etterfølger Jensen. De andre, sa Hagen, har aldri løsninger. De har bare problemer. Høye strømpriser løses ved å sette ned elavgiften. Høye bensinpriser løses ved å sette ned bensinavgiften. Integreringsproblemer løses ved å stenge ute alle som trenger å integreres. Eldreomsorgen løses ved å kjøpe sykehjemsplasser i «syden». Polske arbeidslag kan flys inn for å bygge firefelts motorveier fra Oslo til Stavanger, Bergen og Trondheim på tolvtimers skift med rotasjonsperioder på to uker. Og så videre i den duren.

 Som en amerikansk «televangelist» med bare sporadisk manuskriptstøtte, messet den avtroppende for de frelste. Politikere som lurer på om det er mulig å samarbeide med Frp foran neste stortingsvalg, må ha korset seg og takket for at Jensen nå tar over og kan justere kjøpefesten. Dagbladets meningsmåling i dag bekrefter tidligere målingers varsler om at Siv Jensen utløser et større velgerpotensial for partiet enn Hagen kunne, forutsatt at hun gjør sine ting riktig.

 Ved sin avgang etter 28 år som partiformann, står Carl I. Hagen på toppen av en lang politisk karriere preget av noen oppturer og mange nedturer. De siste åra har han lykkes i å kapre høyrebølgen. Han har lyktes i å gjøre et outsiderparti mellomstort i valg og stort i meningsmålinger, men har ikke nådd sitt største mål om å omsette oppslutningen i regjeringsmakt.

 Det vil heller ikke Siv Jensen klare dersom hun holder fast ved forgjengerens overbudspolitikk og voodooøkonomiske fiksfakserier.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling