FRAGMENTERT: Det latviske politiske landskapet er fragmentert. Her fra valget lørdag. Foto: Roman Koksarov / AP / NTB Scanpix
FRAGMENTERT: Det latviske politiske landskapet er fragmentert. Her fra valget lørdag. Foto: Roman Koksarov / AP / NTB ScanpixVis mer

Populister og Russland-venner vant valget i Latvia

Men deltakelsen var lav.

Det Russland-vennlige venstrepartiet Harmoni vant valget med 20 prosent av stemmene i NATO-landet Latvia, foran to ferske populistpartier.

Dermed mistet den sittende sentrum-venstre-regjeringen flertallet i nasjonalforsamlingen, og det er høyst uklart hvilke partier som vil ende opp med å styre det lille landet.

Venstreorienterte Harmoni havnet på førsteplass med 19,9 prosent av stemmene, viser endelige valgresultater søndag. Bak følger hele tre nystiftede partier, to av dem populistpartier som kan komme til å inngå en regjeringskoalisjon med Harmoni: KPL LV fikk 14 prosent av stemmene, mens Nykonservativt parti fikk 13,6 prosent.

Det nye liberale partiet For utvikling fikk rundt 12 prosent av stemmene.

Rekordlavt oppmøte

Valgdeltakelsen fra lørdagens valg ble på bare 54,6 prosent, det laveste siden Latvia ble uavhengig fra Sovjetunionen i 1991.

Statsminister Maris Kucinskis Union av grønne og bønder fikk under 10 prosent av stemmene, mens de to koalisjonspartnerne fikk under 18 prosent til sammen.

16 partier deltok i valget, og 7 av dem blir representert i nasjonalforsamlingen. Forhandlingene om en koalisjonsregjering ventes å ta tid i det fragmenterte politiske landskapet.

Russisk minoritet

Den sittende sentrum-høyre-regjeringen har fått skryt for å ha fått økonomien på rett kjøl, men populariteten har vært er dalende.

- Velgerne er lei av det harde arbeidet som var nødvendig for å dra Latvia ut av finanskrisen i 2008. Nå vil velgerne ha et nytt ansikt. Dagens statsråder er ikke underholdende nok. Det er her populismen kommer inn, sier statsviteren Filips Rajevskis.

Harmonis kjernevelgere har lenge vært Latvias russiske minoritet, som utgjør en firedel av landets nesten 2 millioner innbyggere. Men i år frontes partiet av etniske latviere.

Størst tidligere

Harmoni har vært størst i samtlige av de tre siste valgene, men kom aldri i regjering fordi ingen ville samarbeide med dem. Denne gangen er det nye KPV LV-partiet, ledet av tidligere skuespiller Artuss Kaimins, en potensiell partner.

- KPV LV er en skyggegren av Harmoni, som ikke lenger er alene i sin higen etter makt, sier politisk analytiker Marcis Bendiks.