VARSLER FREDSPLAN: Ukrainas nyvalgte president vil legge fram en fredsplan som innebærer desentralisering av makten og amnestitilbud. Foto: AP Photo/Christophe Ena/NTB Scanpix
VARSLER FREDSPLAN: Ukrainas nyvalgte president vil legge fram en fredsplan som innebærer desentralisering av makten og amnestitilbud. Foto: AP Photo/Christophe Ena/NTB ScanpixVis mer

Porosjenko varsler desentralisering og amnesti

Vil legge fram fredsplan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas nyvalgte president vil legge fram en fredsplan som innebærer desentralisering av makten og et amnesti.

Samtidig pågår harde kamper øst i landet.

Fredsplan Petro Porosjenko vil legge fram forslaget til fredsplan etter at han er tatt i ed som Ukrainas president. Da han var i Warszawa onsdag, kom han med detaljer om hva den vil inneholde.

Fredsplanen vil inneholde desentralisering av makten i Ukraina og et bredt amnestitilbud, ifølge ukrainske medier. Den påtroppende presidenten sier også at planen skal diskuteres videre under D-dagsmarkeringene i Frankrike seinere denne uka.

Han har ikke avtalt noe møte med Russlands president Vladimir Putin, men vil heller ikke utelukke at de to kan møtes. Fredsplanen er diskutert med USAs president Barack Obama, EU-lederne og den canadiske statsministeren.

- Hvordan kan vi la svarte taktikker fra det 20. århundret få definere dette nye århundret, sa Obama etter møtene med Porosjenko.

Den amerikanske presidenten ga Ukrainas nye president full støtte.
300 drept i kamper Porosjenko gikk seirende ut av presidentvalget 25. mai, men uroen i Ukraina har fortsatt. Ifølge ukrainske myndigheter er over 300 separatister drept og rundt 500 såret bare i kamper rundt Slavjansk siden tirsdag.

Det kommer også meldinger om intense skuddvekslinger i andre ukrainske byer.

Radio Free Europe følger Ukraina-krisen tett, og deres korrespondent skriver onsdag at alt tyder på at det var myndighetene i Kiev som sto bak en eksplosjon som tok livet av åtte personer i Luhansk mandag. Bilder av rakettrester og vitneforklaringer tyder på at et jagerfly bombet bygningen, melder Radio Free Europe.

Regjeringsstyrker fortsetter den såkalte antiterroroperasjonen sørøst i landet og bruker både fly, helikoptre og bevæpnede soldater i og rundt Slavjansk. Byen har vært styrt av prorussiske separatister siden begynnelsen av april.

Samtidig kommer det meldinger fra NATO-leiren om at de russiske styrkene ved grensa er i ferd med å trekke seg tilbake.

Russlands omdømme er blitt stadig mer negativt i løper av konflikten, viser en internasjonal undersøkelse gjort i 24 land. Fikk ikke være med på G7 Landet fikk heller ikke delta på G7-møtet som startet onsdag. Det som før var G8 samles nå uten russerne på grunn av Ukraina-konflikten.

Men Putin er en av flere verdensledere som er invitert til D-dagsmarkeringene i Frankrike. Også Norge stiller topptungt, med blant andre statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Søreide Eriksen.

Det er fra før kjent at Putin vil møte den tyske, den franske og den britiske statsministeren under markeringene. Det er ikke planlagt noe møte mellom ham og Barack Obama.

(NTB)