Portforbud fram til februar

Frankrikes nasjonalforsamling har forlenget unntakstilstanden med opptil tre måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(AP/Dagbladet.no): For å få en slutt på det som har vist seg å være den verste sivile uroen i Frankrike på 40 år, har Nasjonalforsamlingen med 346 mot 148 stemmer vedtatt å forlenge unntakstilstanden med tre måneder.

Unntakstilstanden gir regionale myndigheter rett til å innføre portforbud og politiet rett til blant annet å ransake uten ordre. Mindreårige i omkring 40 byer har fått portforbud.

Alt taler for at forlengelsen går gjennom i Senatet i dag, selv om antallet voldshandlinger de siste dagene har sunket. I går uttalte politidirektør Michel Gaudin at Frankrike var på vei «tilbake til det normale».

- Unødvendig

Opposisjonen mener forlengelsen er et unødvendig tiltak.

- En unntakstilstand er ingen varig metode for å få kontroll over forstedene. Det er ikke borgerkrig her til lands, sier Jean-Marc Ayrault, parlamentarisk leder av Sosialistene.

- Når ikke president Charles de Gaulle innførte unntakstilstand under student- og arbeideropptøyene i mai 1968, bør vi kunne klare oss med de eksisterende lovene, sier han.

- Republikansk orden

OVERHOLDER PORTFORBUDET: Politimenn patruljerer i utkanten av Toulouse i natt. Alle foto: Scanpix
OVERHOLDER PORTFORBUDET: Politimenn patruljerer i utkanten av Toulouse i natt. Alle foto: Scanpix Vis mer

Innenriksminister Nicholas Sarkozy fastholder at det er nødvendig å forlenge unntakstilstanden.

- Frankrike står ovenfor en av sine tøffeste og mest komplekse urbane kriser. Mange lever med «frykt i magen». Dersom ikke den republikanske orden hersker i disse nabolagene, så vil gjenger og ekstremister gjøre det.

Tilsammen 8500 biler har blitt satt fyr på, omtrent hundre offentlige bygninger og hundre bedrifter er helt eller delvis ødelagte, 125 politimenn og -kvinner har blitt såret, 2800 personer har blitt arrestert og 600 fengslet.

SARKOZY: Setter hardt mot hardt.
FØR: Antallet voldshandlinger har gått ned de siste dagene.