Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Portforbud innført - luftrom og grenser stengt

Kuppmakerne i Niger holder president Tandja fanget, og erklærer et statskupp for gjennomført.

STORMANNSGAL: Mamadou Tandja tok grep i fjor for å forlenge sin egen regjeringstid. Nå holdes han fanget. Foto: AFP/Juan BARRETO
STORMANNSGAL: Mamadou Tandja tok grep i fjor for å forlenge sin egen regjeringstid. Nå holdes han fanget. Foto: AFP/Juan BARRETO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

(NTB/Dagbladet): Kuppmakerne i Niger har innført portforbud og stengt alle landets grensestasjoner. Den avsatte presidenten Mamadou Tandja skal være holdt fanget 20 kilometer vest for hovedstaden.

Grunnloven i Niger er satt til side og alle statlige institusjoner er oppløst av en gruppe soldater som torsdag gjennomførte et militærkupp i landet. Ifølge Reuters herjet det skuddveksling i fire timer før kuppet var gjennomført. Kuppmakerne kaller seg Øverste råd for gjenreisning av demokratiet (CSRD).

Kuppmakerne har oppløst regjeringen og utpekt skvadronlederen Salou Djibo til å lede landet.

Djibo leder ifølge NTB landets militære enhet for tungt artilleri, som spilte en nøkkelrolle i statskuppet


PortforbudPå den statlige TV-kanalen kunngjorde talsmann oberst Goukoye Abdul Karimou at grensene og luftrommet er stengt, og at det er innført portforbud mellom 18 og 06.

- Kjære medborgere. I dag, den 18. februar, har vi i forsvars- og sikkerhetsstyrkene besluttet å ta ansvar for å avslutte den spente politiske situasjonen dere allerede kjenner til, sa Karimou.

Sammen med ham sto blant andre oberst Dijibrilla Hima Hamidou, ifølge NTB. Hamidou er kjent som «Pelé». Hamidou leder Nigers elitestyrker og var med i juntaen som sto bak kuppet i 1999.

- President Tandja og hans adjutant kan bli holdt fanget ved garnisonen i Tondibia, sier en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Det var etter at Tandja i fjor endret grunnloven for å forlenge sin egen regjeringstid at protestene begynte å murre for alvor, sammen med internasjonale sanksjoner. AllAfrica melder at EU har frosset sine utbetalinger til Niger i kaoset.


Stor mannTandja fulgte i fotsporene til en grusom rekke afrikanske diktatorer - Bokassa, Laurent Kabila, Mugabe, arap Moi, Obiang og en lang rekke andre - som ofte starter sin regjeringstid som reformvennlige ledere, men går i «stor mann-fella» og konsentrerer seg om å begunstige seg og sine.

Landet har store forekomster av uranmalm, som eksporteres til Vesten. Innbyggerne i det tørke- og sultherjede u-landet har sett lite til uraninntektene under Tandjas regime. Over to millioner mennesker er i umiddelbar fare for å rammes av sult, kom det fram for få uker siden. Det utgjør omlag en femtedel av befolkningen.EKSPLOSJONER: Innbyggere i hovedstaden Niamey konstaterer ødeleggelsene etter kuppet. Foto: AFP/ Boureima HAMA
EKSPLOSJONER: Innbyggere i hovedstaden Niamey konstaterer ødeleggelsene etter kuppet. Foto: AFP/ Boureima HAMA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!