Portforbud-krangel: - Marerittet

Leder for bydelsutvalget i Stovner, Rashid Nawaz, tror ikke portforbud er veien å gå for å få ned Oslo-smitten. - Vi trenger vaksiner, sier han.

BA OM PORTFORBUD: Athithan Kumarasamy ønsker et portforbud i Oslo. Det er ikke kollegaen enig i. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BA OM PORTFORBUD: Athithan Kumarasamy ønsker et portforbud i Oslo. Det er ikke kollegaen enig i. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag tok bydelspolitiker Athithan Kumarasamy (Ap) til orde for et portforbud i Oslo, etter å ha sett folk, og særlig barn, tett i tett i Liabakken på Vestli i bydel Stovner.

SLÅR ALARM: Athithan Kumarasamy slår alarm om Oslo-smitten. Foto: Privat
SLÅR ALARM: Athithan Kumarasamy slår alarm om Oslo-smitten. Foto: Privat Vis mer

Han mener at det nå er på tide å stenge helt ned i tre uker. Eventuelt å innføre portforbudet bare i bydeler med mye smitte, selv om det kan bli vanskelig.

- Vi kommer aldri i mål med disse «småtiltakene» hele tida. Da er det bedre å stenge fullstendig ned i tre uker. Jeg ønsker et portforbud etter klokka 17 alle dager, og prioritert vaksinering, sa han til Dagbladet mandag.

Timer seinere innførte byrådsleder Raymond Johansen de mest inngripende tiltakene i hovedstaden noensinne. Nå er det ikke lov til å ha besøk av mer enn to personer, og mange elever må ha hjemmeskole.

Kumarasamy fastholder tirsdag at portforbud er veien å gå.

- Vi kommer til å lande på portforbud. Det er bare å se til andre land. Vi skaper mange problemer i samfunnet ved å hale dette ut og bruke en evighet, sier han.

NYE TILTAK: Raymond Johansen legger fram de nye tiltakene for Oslo. Vis mer

- Ikke løsningen

Leder for bydelsutvalget i Stovner, Rashid Nawaz (Ap), går nå ut mot sin partifelle.

- Vi kjenner oss ikke igjen i beskrivelsene han kommer med. Han skal selvsagt få komme med meningene sine, men lokalt i bydelen har vi ikke snakket om noe portforbud, sier han.

STOVNER: Rashid Nawaz er leder for Stovner bydelsutvalg. Foto. Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STOVNER: Rashid Nawaz er leder for Stovner bydelsutvalg. Foto. Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han understreker at trangboddhet er en av de viktigste årsakene til smitten, og at barn og unge må få ha aktiviteter utendørs.

- Liabakken han refererer til på Vestli er et samarbeid mellom idrettslaget og bydelen, hvor vi låner ut skiutstyr for at barna skal få stå på slalåm uten å forlate bydelen. Vi er opptatt av å beskytte dem.

Nawaz påpeker at det kommer rapporter om mer vold i hjemmene, og understreker at et portforbud ville gjort ting verre for samfunnet.

- Portforbud er ikke løsningen. Det er uheldig. Det er vaksiner vi trenger.

- Nå har det vært strenge tiltak lenge og smitten går jo ikke ned. Hva skal til?

- Vi har de siste ukene levert cirka 2400 smittevernpakker med munnbind og håndsprit til husstander på Stovner. Vi driver oppsøkende arbeid i bydelen for å få folk til å teste seg på de mobile test-stasjonene. Utfordringen er at folk bor tett. Hadde vi hatt større plass, ville det hjulpet. Det er viktig å ta vare på ungdommene når fritidstilbud er stengt. Å stenge alt, er marerittet. Jeg tør ikke å tenke på konsekvensene av det, sier Ap-politikeren.

- Nå er det vaksiner som skal til. Vi er klare for å vaksinere 4000 i uka, men mangler vaksinene.

- Skeptisk

Portforbud var oppe til høring i januar, men i februar ble det besluttet å ikke ta det videre til Stortinget. Det ble fastslått at det ikke var nødvendig.

- Det har vært diskutert og er siste hjelpemiddel. Da skal det mye til. Nei, jeg er skeptisk. Det er viktig at vi har lokale tiltak tilpasset lokale forhold, sier Nawaz.

I mange land i Europa har de valgt å stenge helt ned for å få kontroll over smitten. Norge har valgt en TISK-strategi, og har rettet tiltakene der smitten er størst.

ANNERLEDES: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, forteller hvorfor det er så viktig at vi får begrenset den voldsomme smitteøkningen så raskt som mulig. Video: Dagbladet TV Vis mer

Samtidig snakkes det stadig om at «vi må stenge ned om vi ikke får kontroll».

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad tror likevel ikke det er aktuelt med portforbud i Oslo.

- Det ble utredet og det var en stor runde med høringssvar for et par måneder siden. Stortingsflertallet ønsket ikke å gå videre med det og det ble lagt i skuffen.

- Men i Norge følger de fleste reglene godt, så derfor tror jeg dette skal gå fint uten at vi bruker porforbud i Norge, sier han.

- Må se seg rundt

Athithan Kumarasamy sier til Dagbladet at man må tenke på flere sider ved dette, og ikke bare barn og ungdom.

- Om Rashid ikke kjenner seg igjen i mine uttalelser, er det hans problem. Han som leder må ut og se seg rundt. Det er riktig at bydelen ikke har snakket om det, fordi ingen tok opp dette temaet. Ingen har foreslått det før meg. Men jeg er modig nok til foreslå tanken, sier han.

Han mener at ved å ikke stenge helt ned, overfører man et lokalt problem til hele samfunnet.

- Vi må finne enkle, effektive løsninger som ikke haler ut i langsomhet. Det skaper masse problemer. Vaksine alene vil ikke løse problemet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer