KREVER MER:  Over en halv million mennesker gikk i går ut i gatene i byen Ahmedabad i Gujarat-staten, vest i India. Myndighetene har nå innført portforbud. Foto: Sam Panthaky / Afp / Scanpix
KREVER MER: Over en halv million mennesker gikk i går ut i gatene i byen Ahmedabad i Gujarat-staten, vest i India. Myndighetene har nå innført portforbud. Foto: Sam Panthaky / Afp / ScanpixVis mer

Portforbud og kaos i indisk by, ledet av mektig kaste

Krever flere jobber og studieplasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indiske myndigheter har utplassert paramilitære styrker og innført portforbud i Ahmedabad, hovedstaden i Gujarat-staten, vest i India. Her har det vært voldsomme kamper og demonstrasjoner etter at en mektig kaste nå krever tilgang til flere jobber i statlig virksomhet og flere studieplasser, melder Al Jazeera.

Det er også innført portforbud i deler av fire andre byer i staten.

Voldsomme angrep Det er kasten Patel som har startet demonstrasjonene, og fått med seg rundt en halv million mennesker. De har kastet stein på biler, busser og politistasjoner etter at deres leder, Hardik Patel, ble arrestert. Minst et dusin politifolk er skadd, og portforbudet som nå er innført er første gang siden 2002.

Patel-ene er en av statens mest innflytelsesrike kaster, og består av rundt 20 proseng av Gujarats 63 milloner innbyggere.

- Portforbudet er innført etter at et stort antall mennesker fra Patel-gruppa kastet stein og angrep politistasjoner og biler i Unjha og Kalol-byene, sier P. C. Thakur, sjef i Gujarat-politiet, ifølge Al Jazeera.

Patel-ene er ifølge Al Jazeera en relativt rik og mektig gruppe i Gujarat. De er kjent for å jobbe med tekstiler, men ønsker nå å utvide sitt arbeidsområde. Derfor har de gått ut og demonstrert og bedt om flere typer jobber og studieplasser.

- Demonstrantene tar opp noen viktige spørsmål når det gjelder hvordan India er bygget opp, og om gamle system som garanterer medlemmer av minoritetssamfunn jobber i regjeringen. Frykten er at Patel-protestene kan få andre grupper til å kreve samme rettigheter, sier Al Jazeeras korrespondent Nidhi Dutt.

- Ro dere ned Indias statsminister, Narendra Modi, ber nå folket i hjemstaten hans, Gujarat, om å roe seg etter gårsdagens voldsomme aksjoner.

- Vold gavner ingen. Den eneste måten framover er dialog, sier han ifølge BBC.

Byen Ahmedabad er nå så godt som stengt, og store militære styrker vokter byen. Også skoler, forretninger og offentlig transport er stengt.