Portforbudet opphevet i Katmandu

Myndighetene i Nepal hevet i dag portforbudet i hovedstaden Katmandu, men soldater patruljerer fortsatt i gatene, klare til å slå ned eventuelle demonstrasjoner etter fredagens massakre i kongefamilien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen i byen var ifølge politiet rolig i morgentimene, selv om det ulmet under overflaten.

Mange krever fortsatt svar på hva som egentlig skjedde da landets tronarving, kronprins Dipendra, skjøt ned og drepte kong Birendra, dronningen, to søsken og fem andre medlemmer av kongefamilien fredag. Tre andre medlemmer av kongefamilien ble såret.

Kronprinsen rettet deretter våpenet mot sitt eget hode, og døde tre dager senere av skadene han fikk.

Nekter å tro

Selv om overlevende har fortalt hva som skjedde under den dramatiske middagen i palasset, der kronprinsen gikk amok med et automatvåpen fordi han ikke fikk gifte seg med sin elskede, nekter mange nepalesere å tro på dette.

En kilde i kongefamilien forteller til Washington Post hvordan kronprinsen bemannet baren under en familiesammenkomst, før han forlot lokalene i nitiden fredag kveld. Kort tid etter vendte han tilbake, iført militær uniform og væpnet med en Uzi-maskinpistol og et M-16 automatvåpen.

Øyenvitne

Faren, kong Birendra, var den første som ble drept, før kronprinsen skjøt vilt rundt seg i 15 minutter. Alle var lamslåtte og ingen forsøkte å stanse kronprinsen.

- Han sa ingenting under hele hendelsen, og var helt uttrykksløs i ansiktet. Han skjøt bare vilt rundt seg, forteller en nær slektning av en av dem som var til stede under dramaet til Washington Post.

Da skytingen stanset fulgte dronning Aishwarya og prins Nirajan kronprinsen ut i hagen.

- Det var der de to ble skutt, forteller Washington Posts kilde.

Kronprins Dipendra gikk deretter inn i palasset igjen, og ble møtt av onkelen, prins Dhirendra som ba ham legge ned våpenet. Svaret var en kule.

En tante og kusine forsøkte også å overtale kronprinsen, men ble også møtt med kuler, forteller Washington Posts kilde.

Til slutt gikk kronprinsen på nytt ut i hagen, og flere skudd ble hørt.

- Det må ha vært da han skjøt seg selv, forteller kilden.

Anklager Gyanendra

Til tross for at hendelsesforløpet virker klart, anklager mange nepalesere den gamle kongens bror, prins Gyanendra som er utnevnt til landets nye konge, for å ha satt massakren i scene.

Blant de fire som ble såret under fredagens massakre, var også Gyanendras hustru og søster. Landets nye dronning, Komal Rajya Laxmi Devi Shah, er nå på bedringens vei blir det meldt.

I et forsøk på å gjenopprette ro og orden, og få slutt på de mange spekulasjonene, kunngjorde kong Gyanendra tirsdag at han hadde opprettet en uavhengig granskingskommisjon.

Kommisjonens skjebne er imidlertid uklar, etter at det største opposisjonspartiet i landet, Det forente marxistpartiet (UML), nektet å delta.

Partiet mener det er opp til statsministeren å opprette granskingskommisjoner, ikke kongen.

(NTB-Reuters)