Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Portugal besto avgjørende test

Klarte å hente inn 1,25 milliarder euro i nye lån.

PORTUGAL BESTO TEST:  Her er medlemmer av EU-kommisjonens spesialkommisjon for finansielle, økonomiske og sosiale kriser under en pressekonferanse i Lisboa onsdag. Foto: REUTERS / Rafael Marchante / SCANPIX
PORTUGAL BESTO TEST: Her er medlemmer av EU-kommisjonens spesialkommisjon for finansielle, økonomiske og sosiale kriser under en pressekonferanse i Lisboa onsdag. Foto: REUTERS / Rafael Marchante / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Portugal besto en avgjørende test av tilliten i finansmarkedene da landet hentet inn 1,25 milliarder euro i nye lån til lavere rente enn ventet.

- Dette var overraskende med tanke på nervøsiteten i markedene de siste dagene. Det var også overraskende at så mange var interessert i å kjøpe statsobligasjonene, sier seniorøkonom i banken ING, Carsten Brzeski, til NTB.

Portugal solgte onsdag tiårige statsobligasjoner for 599 millioner euro og treårige obligasjoner for 655 millioner. Det var stor interesse for obligasjonene, og renten på de tiårige obligasjonene sank til 6,71 prosent, ned fra 6,81 prosent ved forrige auksjon. Også rentene på de treårige obligasjonene sank.

Test Auksjonen var en avgjørende test av Portugals evne til å fortsette å låne penger i finansmarkedene, der de fleste tror landet vil måtte kaste inn håndkleet og be om økonomisk hjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Støttekjøp fra Den europeiske sentralbanken (ECB) og signaler fra Kina og Japan om å støtte eurosonen ser ut til å ha roet ned markedene noe.

- Det er vanskelig å si sikkert hva årsakene er, men trolig er kjøpene fra ECB og også signaler fra Kina blant dem, sier Brzeski.

- Må be om hjelp Selv om Portugal passerte onsdagens test, tror seniorøkonomen likevel at landet vil måtte be om kriselån fra EU og IMF.

- Jeg tror dette tar bort noe det umiddelbare presset på Portugal. Men i løpet av de neste månedene vil de måtte be om hjelp. Renten de betaler på lånene sine er fortsatt for høy på lang sikt, sier Brzeski.

ECB har de siste dagene igjen grepet inn og kjøpt statsobligasjoner fra kriserammede land i eurosonen for å få ned renten.

Renten Portugal må betale, var for noen dager siden oppe i rekordhøye 7,3 prosent, før den falt til 6,9 prosent, melder BBC.

Resesjon Den portugisiske regjeringen benekter hardnakket at landet kommer til å bli tvunget til å følge etter Hellas og Irland og be om kriselån.

- Vi trenger ikke hjelp. Vi klarer jobben selv, sa Portugals statsminister Jose Socrates onsdag, til tross for at Portugal ligger an til å gå inn i resesjon i år.

Bruttonasjonalproduktet ligger an til å krympe med 1,3 prosent i år, viser nye beregninger fra Portugals sentralbank.

Vil styrke EFSF Samtidig tar EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso og EUs økonomikommissær til orde for å øke størrelsen på det midlertidige krisefondet (EFSF) som eurosonen opprettet i fjor vår.

Fondet på 440 milliarder euro ble etablert etter krisen i Hellas for å redde andre euroland som havnet i samme situasjon.

- Vi må forsikre oss om at den økonomiske støttemekanismen vi etablerte i mai i fjor, er så stor som nødvendig, skriver Olli Rehn i Financial Times.

Økonomikommissæren mener fondets størrelse og bruksområder må utvides. Saken blir trolig tema når EUs finansministre møtes i Brussel neste uke.

Men både Frankrike og Tyskland var raskt på banen onsdag og sa det ikke er nødvendig å øke størrelsen på det midlertidige fondet.

Godt mottatt EU-lederne ble på toppmøtet i desember enige om å etablere et permanent krisefond, som skal erstatte EFSF når det utløper i 2013. Det midlertidige redningsfondet består i alt av 750 milliarder euro når andre EU-bidrag og bidrag fra IMF er regnet med.

Aksjemarkedene i Italia og Spania reagerte positivt på obligasjonssalget i Portugal og noterte en oppgang på 3-4 prosent.

Torsdag skal Spania teste finansmarkedene ved å auksjonere bort nye statsobligasjoner.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media