Portugale av sinne

BRUSSEL (Dagbladet): Frankrike- Portugal 2- 1 golden goal. Sylvain Wiltord brant løs fra skrå vinkel og bak keeper Baia reddet Abel Xavier med handa. I koket som fulgte ga linjemannen Igor Sramka dommeren råd om fransk straffe. Hands? Ja! Men viljehands? Nei! Og med sin egen sorg som dommer ble Luis Figo og heltene portugale av sorg og sinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor lang tid det tok fra Xaviers desperate handling til Zinedine Zidane kunne dundre straffesparket i mål har jeg rett og slett ikke peiling på. Det eneste som er sikkert er at det tok tid. For alle våre portugisiske venner nektet rett og slett å godta dommeravgjørelsen.

De kunne være med på hva som helst.

Bare ikke det.

Luis Figo tok det så hardt at han aldri så målet som sendte Portugal ut av EM. Med drakta i handa - og ryggen til elendigheta - gikk han rasende av banen. Og kanskje var han allerede på ferie da skuddet falt på Stade Roi Baudouin.

Den offisielle UEFA-klokka viser at Zinedine Zidane sendte Frankrike til finalen 27 minutter og 10 sekunder inn i ekstromgangene.Det vil si klokka 23.14.50 lokal tid i Brussel.

Og for 16 år siden - da Frankrike spilte EM-semi mot Portugal på den gamle ekstraomgang-måten - scoret Michel Platini Frankrikes seiersmål i kampens 120. minutt. Så for all del - ha medfølelse for Portugal, fatt deres sinne og skjønn deres sorg.

Og gjør du først det, er det lett nok å forstå at følelsene førte til noe knuffing, litt dulting og ei bøtte verbale utbrudd mot dommer og linjemann.

_|Slagsmål, kalte Arne Scheie det.

Men det er ikke lett å være god taper når du føler deg rana.

Til evig tid - og så lenge vil også denne avgjørelsen bli diskutert og grått over der hjemme i det lille landet - vil jeg hevde at dommeren, som etter boka tok en korrekt avgjørelse, godt kunne latt det være. På pressesenteret sitter nemlig fortsatt folket her i natten og diskuterer om det virkelig var straffe.

Og ja og nei har sjølsagt med nasjonalitet å gjøre. Frankrikes trener Roger Lemerre sier følgende:

- En seier for dommerstanden. Er det hands så er det hands og da er det straffe.

Iskalde Zizou

Avgjørelsen handlet selvfølgelig om Zinedine Zidane.

- Presset var stort, sier matchvinneren. - Det var et knock-out spark, sier han. - Det handlet om å gå til finalen. Og nå er vi der og på vei til å fullføre den jobben vi kom hit for å gjøre.

- Vi er ikke happy før vi er europamestere.

Utrøstelige

Portugals Figo-generasjon kommer derimot til å bruke lang tid på å finne tilbake til lykken. I natt føltes det som om den hadde forlatt dem for godt. Og det er ikke hyggelig å se voksne karer bryte sammen i gråt og fortvilelse.

Og:

Det er enda mer uhyggelig å se at de ikke reiser seg.

Tidligere på kvelden - det som nå føles som en fellesferie før dramaet rett før midnatt - gjorde Nuno Gomes 1-0 for Portugal. Der og da var de portguale av glede.

Sorgens arm

Men Frankrike er ikke verdensmestere uten grunn. Da Patrick Vieira fant Nicolas Anelka inne i straffefeltet, og hanvendte bort Vidigal med en praktfull bevegelse, kom Thierry Henry stormende og slo inn 1-1.

Resten, og fram til Zidane, var mye nesten. Og opp og ned av stolen. For sjansene var der - begge veier.

Helt til Abel Xaviers arm var der den ikke skulle være.