- Portugisisk politi tror utenlandsk pedoring kidnappet Maddie

Skal stå på liste over 41 mulige mistenkte.

BER OM HJELP: Kate og Gerry McCann håper inderlig at de nye etterforskningsskrittene både i Portugal og Storbritannia kan føre til at den eller de som kidnappet datteren endelig kan bli funnet. Foto: AP / NTB scanpix
BER OM HJELP: Kate og Gerry McCann håper inderlig at de nye etterforskningsskrittene både i Portugal og Storbritannia kan føre til at den eller de som kidnappet datteren endelig kan bli funnet. Foto: AP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Portugisisk politi har - som sine britiske kolleger - gjenåpnet Madeleine McCann-saken. Den opprinnelige etterforskningen i Portugal, der Maddies foreldre på et punkt ble hengt ut som mistenkt i saken, er blitt revet i filler og avkledd som svært mangelfull.

Nå har portugisisk politi pekt ut flere sentrale vitner som aldri ble avhørt skikkelig da den tre år gamle jenta forsvant i mai 2007.
Portugisiske myndigheter har hemmeligstemplet materialet som nå skal undersøkes. Daily Telegraph skriver at portugisisk politi nå formelt skal avhøre mulige nøkkelvitner som de tidligere bare har snakket med på uformelt grunnlag.

Ifølge Daily Mirror knytter portugisisk politi fem kjente, britiske pedofile til Maddie-saken.

Liste over mistenkte Samtlige skal ha befunnet seg i området ved ferieleiligheten til McCann-familien i Praia da Luz, og ingen av dem skal ha blitt avhørt tidligere.

Britisk politi har satt opp en liste med 41 potensielle mistenkte. De fem pedofile mennene som er i portugisisk politis søkelys skal ifølge britisk presse stå på denne lista.

Den portugisiske påtalemyndigheten opplyste i går at etterforskningen gjenåpnes fordi det foreligger nye opplysninger i saken.

En av politiets teorier er at bortføringen var planlagt. Avisen Correio da Manhã har tidligere skrevet, som Daily Mirror i dag, at politiet har mistanke om at et utenlandsk pedofilt nettverk sto bak.

Foreldrene håper Overfor både BBC og Sky News roser både Madeleines foreldre og hennes advokat avgjørelsen om å gjenåpne også den portugisiske etterforskningen.

- Vi håper at hun nå endelig kan bli funnet, og at man endelig kan finne ut hvem som står bak. Vi ber alle som har tips i saken, både i Portugal og Storbritannia, om å melde seg. Samtidig ber vi om at politiet får tid til å finne svarene vi så desperat ønsker å få, sier foreldene i en uttalelse.

Britisk politi åpnet formelt etterforskning av saken i sommer, og etterforskerne vil framover reise jevnlig til Portugal som en del av arbeidet.

2400 tips Lille Maddie forsvant fra ferieleiligheten mens foreldrene spiste middag med et annet par noen få hundre meter bortenfor.

Forsvinningen er blant de mest omtalte kriminalsakene i Storbritannia i nyere tid. Britisk politi fikk forrige uke inn over 2400 telefoner og eposter etter at et nytt TV-program om Madeleine ble vist i flere land.

Britiske etterforskere offentliggjorde i forrige uke to fantombilder av en mann som kan ha forbindelser til saken. Mannen på politiets fantombilder beskrives som hvit, mellom 20 og 40 år med kort, brunt hår, glattbarbert og middels høy.

Kripos-forespørsel I tillegg ønsker etterforskerne å identifisere to menn som trolig snakker tysk eller nederlandsk, og som ifølge NTB ble sett nær McCann-familiens leilighet i Praia da Luz.

Scotland Yard har kontaktet kolleger i en lang rekke europeiske land. Også norske Kripos har fått en henvendelse, men det er ikke kjent nøyaktig hva britene ba om hjelp til.

Vitner har fortalt at de så en mann som bar en liten jente som lignet Maddie mot havneområdet i byen omkring tida da hun forsvant.

SVÆRT VIKTIG: Britisk politi ønsker kontakt med denne mannen. Foto: AFP / NTB scanpix
SVÆRT VIKTIG: Britisk politi ønsker kontakt med denne mannen. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
STOR JOBB: Andy Redwood leder den britiske Maddie-etterforskningen. Foto: EPA / NTB scanpix
STOR JOBB: Andy Redwood leder den britiske Maddie-etterforskningen. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer