Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pose (1) forsvant fra matmor. Tolv dager seinere ble hun funnet under panseret på en elbil

- Finner du et dyr, ta ansvar for dyret!

<b>VAR SAVNET: </b>Dette er bildet Hege etterlyste Pose med. Foto: Privat
VAR SAVNET: Dette er bildet Hege etterlyste Pose med. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag 16. februar la Hege Olsen ut en melding på Facebook:

«Er det noen som har sett vår kjære «Pose»? Hun er døv og veldig tillitsfull. Siden hun ikke hører, oppfører hun seg annerledes enn andre, så hun kan lett ha gått inn der det har stått en dør til garasje eller bod oppe. Jeg er redd hun er innestengt... »

Pose er en hvit katt på ett år og tre måneder, med hjemmeadresse Oppsal, øst i Oslo. Hun er innekatt, men iblant smetter hun ut av vinduet i første etasje, og tar seg en tur ut.

Trives i butikken

Som regel vet Hege hvor hun skal lete. På den lokale Prix-butikken har Pose funnet seg til rette. Både personalet og naboene kjenner den kontaktsøkende katten.

Da Hege kom hjem fra jobb torsdag 15. februar, tok det litt tid før hun oppdaget at Pose var borte. Men så begynte hun å lete. Hun spurte først i butikken. De hadde ikke sett henne. Hun gikk rundt med lommelykt, tenkte at hvis Pose hadde blitt skadet av brøytebil, kunne hun ligge i snøen et sted. Hun sjekket under trapper og var overalt i nabolaget. Og hun la ut melding på sider som Dyrebar og FOD-gården.

Hege syntes det var rart at Pose ikke var i nærheten.

- Selv om de er dyr, kjenner man jo faktene deres», sier hun til Dagbladet

Letingen fortsatte i mange dager. Vinterferien kom, men ingen Pose. .

«Kan dette være din katt?»

- Jeg var i kjelleren på butikken, de låste opp for meg overalt, sier Hege.

- Jeg var til og med i kontakt med en synsk dame. Man blir kontaktet av mye forskjelige folk. Og man blir jo helt tullete. Men jeg var spesielt bekymret fordi hun er døv, det gjør at hun kan bli påkjørt. Hun kan sitte midt i veien mens biler tuter på henne.

Og så, tirsdag kveld, postet en kvinne et bilde av en katt i bur, i en nabogruppe. «Kan dette være din katt?»

- Og jeg bare «JAAAA», det er Pose, det så jeg jo med en gang.

Hege fikk nummeret til hun som hadde lagt ut bildet. Som igjen ga nummeret til den som hadde funnet Pose, men som ikke var på Facebook. Kvinnen fortalte at Pose var funnet i en elbil ved Lørenskog, rett utenfor Oslo.

Pose var ikke chippet, altså merket, og kunne ikke spores tilbake til Hege.

- Jeg hadde ikke bevis, annet enn at jeg har masse bilder av henne på telefonen min. ... Men jeg tror hun hørte det på meg, jeg var jo nærmest hysterisk. Katten min hadde vært borte i nesten to uker.

Hørte mjauing ved bilen

Jorunn Eines har en øreproblematikk som gjør at hørselen ikke alltid er på topp. Tirsdag 27. februar var gikk hun mot parkeringsplassen ved jobben på Stovner sammen med en kollega. Da de nærmet seg hennes Nissan Leaf, sa kollegaen: - Hører du en katt?

Jorunn svarte nei, og så pratet de litt til. Men plutselig hørte hun også mjauing. Hun så under bilen, men ingen katt. Jorunn tenkte det kanskje ikke var så rart om det var en katt i nærheten, de var tross alt midt i et boligstrøk. Kollegaen kjørte av gårde, og idét Jorunn skulle gjøre det samme, hørte hun lyden igjen. Det hørtes ut som om katten var veldig nærme. Hun hoppet ut av bilen og sjekket under en gang til, før hun kjørte til butikken.

Da hun skulle hente parkeringslapp, hørte hun katten igjen. «Enten er jeg gæren i hodet, eller så er katta i bilen», tenkte hun. Og åpnet bagasjerommet, tok ut hundeburet og sjekket under setene. Da hun hentet sønnen i barnehagen, snakket hun med personalet og fortalte hva som hadde skjedd. «Har du sett under panseret?» spurte de.

Var redd den var skadet

Hun satte sønnen i bilen, og hadde egentlig mest lyst til å komme seg hjem. Men hun åpnet panseret og gløttet under. Til svar fikk hun et høyt mjau, og i fortumlelsen smelte hun igjen panserlokket.

- Okei, det er en katt under panseret. Og den har sittet under fra Stovner til Lørenskog. Er den halvkvestet, skadet? Vil den stikke av, vil den klore meg? Omtrent slik kom tankene, forteller hun til Dagbladet.

Hun kastet seg i bilen og ringte samboeren. Ba ham ta med hansker og et bur. «Det er en katt i bilen». Han møtte henne på parkeringsplassen og så åpnet de panseret.

- Og så var det verdens nydeligste lille, hvite pus som satt der. Den var så kjærlig og trygg på mennesker, så du skjønte at den hadde eiere.

De tok med katten inn, i bur. Deres engelske setter var ikke så vant til katter, men var nysgjerrig, og snute og poter rørte ved buret. Katten lente seg tillitsfullt mot både poter og snute.

- Den var, hva skal jeg si, ekstremt keen på å bli kost med.

Ble oppringt

Etter middagen dro de til veterinæren for å sjekke om den var chippet. Siden den ikke var det, var første idé å ta den med til Stovner, ettersom den mest sannsynlig bodde der. Men siden det var så kaldt ute, var de skeptiske til å bare slippe ut en katt og overlate den til seg selv, så de bestemte seg for å vente.

Imens skulle veterinærklinikken ta kontakt med klinikken på Stovner og sende over bilde og kontaktopplysninger. Mens de snakket utenfor klinikken, kom det en som også hadde vært der. Jorunn spurte henne om hun var på Facebook, og var medlem i noen grupper hvor det legges ut savnetmeldinger. Den andre kvinnen fikk lagt ut et bilde av den hvite katten.

Da Jorunn og samboeren kom inn døra, etter at de hadde vært hos veterinæren og fått kattedo og tørrfor, og vært innom butikken og kjøpt våtfor, ringte telefonen.

- Da var det en dame som sa «JEG TROR DERE HAR FUNNET KATTEN MIN!»

Jorunn hadde fått vite av veternæren at den var døv og stilte kontrollspørsmål: Er katten stor? Hvor gammel ca.? Reagerer den på navnet sitt? Hege svarte at den var døv, og sendte over bilde av den.

- Og da sa jeg «det er bare å komme!»

Jorunn ble forferdet da hun hørte at kattens adresse var Oppsal, 16 kilometer unna Stovner, og at Pose hadde vært savnet så lenge som tolv dager. 15. februar hadde nemlig Jorunn vært på kurs på en skole på Oppsal, og parkert rett ved butikken Pose pleide å besøke.

- Hvordan var det mulig?

- Biler er ikke tette. Jeg har hatt mus inni bilen også, for å si det sånn. Det er åpent nedenifra og opp på Leaf-elbilene. Og vi så etterpå at det var masse kattehår oppå batteriet. Du skal ikke se bort fra at den har tilbrakt tid der.

- Så hun kan ha kommet seg ut og spist iblant, og så gått tilbake til det lune batteriet?

- Ja. Jeg tenker jo at ingen katt hadde overlevd uten mat i nesten to uker, men jeg er jo ikke veterinær. Men hun kan ikke ha fått i seg så mye mat, hun var avmagret.

Oppfordrer til å ta ansvar

Jorunn har hatt dårlig samvittighet i ettertid, og spurt seg selv om hun burde ha skjønt det før og burde sjekket grundigere tidligere. Men er også lettet over at det gikk så bra.

- Men jeg vil tro at den har brukt opp ett av sine ni liv nå om ikke tre.

Det viktige for Jorunn er å få fram hvor viktig det er å ta ansvar. Særlig når det er så kaldt som nå.

- Finner du et dyr, ta ansvar for dyret! Gå til veterinær og sjekk om dyret er chippet. Det koster ingenting. Når du sier «hei jeg har funnet en katt/hund/kanin» så slipper du å legge ut for utgifter. Og bruk sosiale medier for alt det er verdt!

Hun mener ikke at man nødvendigvis skal ta med katter inn og mate dem, men være oppmerksom hvis det virker som et dyr kan ha mistet hjemmet sitt.

- Det koster så lite, og det er ofte noen som savner dyra sine.

Takknemlig

Hege er veldig takknemlig for at Jorunn var så elskverdig at hun tok seg av Pose, og tok den med til veterinær. Hun er selvsagt kjempeglad for å ha fått tilbake lille Pose. Ikke minst er hun veldig takknemlig for at så mange delte etterlysningen.

- Det er utrolig viktig at folk er så engasjerte, sier hun til Dagbladet.

- Jeg tror nesten ikke det er sant. Men her hun, sprell levende. Litt tander og litt slapp, men hun spiser og sover og spiser og sover.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!