Poseavgift byttes mot dyrere strøm

Regjeringen øker el-avgiften, ifølge NTB.

ØKER EL-AVGIFTEN:
Finansminister Siv Jensen legger i morgen fram revidert statsbudsjett. Her vil regjeringen øke el-avgiften, ifølge NTB.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ØKER EL-AVGIFTEN: Finansminister Siv Jensen legger i morgen fram revidert statsbudsjett. Her vil regjeringen øke el-avgiften, ifølge NTB. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen øker el-avgiften med 0,5 øre per kilowattime i forslaget til revidert nasjonalbudsjett, etter det NTB erfarer. Det skal dekke tapte inntekter til staten som følge av at poseavgiften vrakes.

Den omstridte poseavgiften som regjeringen og samarbeidspartiene ble enige om i fjor høst, skulle egentlig ha vært innført 15. mars. Nå blir den vraket for godt og erstattet med økt el-avgift i stedet, ifølge kilder NTB har snakket med.

Samtidig foreslår regjeringen på sikt å redusere el-avgiften for grønne datasentre. I statsbudsjettet for neste år vil det bli fremmet forslag om redusert avgiftssats, noe som regjeringen håper vil styrke mulighetene for at selskaper etablerer nye bedrifter i Norge.

300 millioner Miljøeffekten ved å innføre en avgift på 1,50 kroner per pose av plast eller papir ble kraftig trukket i tvil under høringsrunden. Dette skal være hovedgrunnen til at regjeringen nå går inn for å droppe hele poseavgiften.

Å øke el-avgiften med 0,5 øre vil på årsbasis gi om lag 300 millioner kroner i merinntekt til staten. Inntektene i 2015 blir langt mindre.Stortinget la til grunn at poseavgiften skulle sørge for om lag 1 milliard kroner i inntekter til staten, men anslaget ble allerede da sagt å være forbundet med tvil. Ifølge sentrale kilder er poseavgiften slik den var ment, langt unna å dra inn slike summer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer