Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

POSEFRITT storkjøkken

Lag mat fra grunnen av. Den smaker bedre, du sparer penger, og slipper E-stoffer ... På Voksentoppen i Oslo lages barnas favoritt, tomatsuppe, fra grunnen av. Det er trolig Norges eneste storkjøkken fritt for suppeposer, halvfabrikata og tilsetningsstoffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Voksentoppen er en behandlingsinstitusjon for barn med astma og allergi. Noen barn reagerer på kunstige fargestoffer og andre E-stoffer i matvarer. Suppeposer, suppesauser og gryterettbasiser er smekkfulle av slike stoffer.

- Dette med tilsetningsstoffer er likevel ikke noe stort problem for allergikere. Oftest er det er andre ting i maten eller i miljøet som skaper allergireaksjoner. Men for sikkerhets skyld unngår vi mest mulig tilsetningsstoffer. Maten som lages på vårt kjøkken er naturlig og lages fra grunnen av. Det både smaker bedre og er i mange tilfelle billigere enn ferdigmat og posemat, sier overlege Ragnhild Halvorsen ved Voksentoppen senter for astma og allergi til Dagbladet.

Ingen poser

På kjøkkenet er det ikke en eneste suppepose, ikke engang en buljongterning å oppdrive. Kjøkkensjef Else Nielsen viser oss lageret, og det eneste vi finner med E-stoffer i, er yoghurt fra Tine Norske Meierier.

- Men det er små mengder. De fleste av våre pasienter som tåler melk, kan også spise yoghurt, sier Nielsen.

Til frokost og lunsj serveres det hjemmebakt brød og rundstykker, der melk og margarin er erstattet med vann og olje, av hensyn til melkeallergikere.

Kun rent kjøttpålegg som kokt skinke og salt bankekjøtt står på bordet. De barna som ikke tåler E-stoffer får dessuten hjemmekokt syltetøy uten konserveringsmiddel eller kunstig stivelse.

- Vi koker syltetøyet i en time. Da blir det stivt nok. Men det må selvfølgelig endel sukker til, sier kjøkkensjefen. Også saften er hjemmelaget for slike allergikere.

Voksentoppen lager også sin egen gelé.

- Det er ingen heksekunst å lage ordentlig gelé. Man tilsetter gelatin i saft, sier Nielsen.

Suppe på kraft

Ved ovnen tilbereder kokken Marianne Rayes Antonsen dagens suppe - laget av asparges og hønsekraft.

- Når man koker høns er det lurt å ta vare på kraften. Frys den ned i porsjoner og ta den fram til supper. Hønsekraft kan brukes til alle lyse supper og til tomatsuppe. Tomatsuppe lages av oksekraft eller hønsekraft, tomatpuré og jevning av hvetemel og smør, eventuelt fettet fra kraften, sier hun.

Marianne mener folk tyr til lettvinte løsninger fordi de mangler basiskunnskap om matlaging.

- Det er synd at praktisk husstell er i ferd med å forsvinne fra skolen, sier hun.

Fisk

På Voksentoppens middagsmeny står det fisk to ganger i uka, for dem som ikke er allergiske mot fisk. Fiskepanetter lages av ren fisk rullet i griljermel laget av «hjemmelagde» brødsmuler. Slik kan man utnytte gammelt brød.

Utspedd mat som kjøttkaker og fiskekaker serveres høyst to ganger i uka. Men kjøttkakene er hjemmelaget. Slik vet de hva som er inni ...