Poserer i uniform

Samtidig som Irak-krigen var i ferd med å bryte ut, ble forsvarsminister Kristin Krohn Devold brettet ut i en krigsglorifiserende reportasje i SAS-magasinet Scanorama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Smakløst, mener SV-leder Kristin Halvorsen og krever at forsvarsminister Kristin Krohn Devold går ut og beklager både timing og innholdet i «krigsminister-intervjuet» i SAS-bladet Scanorama.

Det oppsiktsvekkende intervjuet er å finne i marsnummeret av den engelskspråklige utgaven.

Tøff når det trengs

«I landet som deler ut Nobels fredspris, der Arbeiderpartiet har dominert politikken i over et halvt århundre, er hun en konservativ som tror på bekjempelse av brann med brann hvis det trengs,» heter det i reportasjen.

På førstesida og seks sider inne i bladet presenteres høyrepolitikeren Devold som den knallharde og blonde forsvarsminister som ikke redd for å besøke soldatene på slagmarken. Hun er kvinnen som har tatt opp kampen mot fienden, for første gang siden annen verdenskrig.

Med spektakulære bilder, hengende på utsiden av et militært helikopter (uten hjelm), og tekst forteller hun om da hun besøkte de norske spesialsoldatene i Afghanistan.

Ut i krigen

«Det var veldig viktig å vise dem at vi er sammen om dette,» sier hun til Scanorama.

Om natta satte soldatene opp et telt for forsvarsministeren, men hun tok heller med seg soveposen opp på et hustak i nærheten og sov sammen med soldatene, soldater som var vant til å sove under stjernene.

«Vi ble vekket fem om morgenen, sier hun, - av et helikopter med maskingevær som skjøt rett over hodene våres - pang, pang, pang, pang! Den morgenen minnet litt om «Apocalypse Now». Jeg fant aldri ut av hva de skjøt på, men det var kun få hundre meter unna.»

Filmen «Apocalypse Now», som Kristin Krohn Devold nevner i intervjuet, er en meget kjent og dyster film om Vietnamkrigen. Dagbladet vet ikke hvilken morgenscene statsråden tenker på, men den mest kjente er kanskje da den ultratøffe offiseren Lt. Col. Kilgore sier: «I love the smell of napalm in the morning. It smells like...victory.»

Håndball og krig

På spørsmål om Norge vil bidra med styrker i Irak, svarer hun: «Ingen kommentar.» Afghanistan snakker hun mer om:

«Å håndtere Afghanistan er mer som å være i kirken enn å spille håndball. Jeg vet ikke hva du føler når du går inn i en stor kirke, men jeg blir alltid ydmyk. Der inne må jeg tenke på store spørsmål i en veldig stor sammenheng. Jeg føler det samme inne i Natos hovedkvarter.»

Kristin Krohn Devold nektet i går Dagbladet å trykke bildene fra Scanorama, men formidlet følgende kommentar gjennom sin pressesekretær:

- Disse bildene ble tatt i midten av desember og har selvsagt ingen ting med dagens situasjon i Irak å gjøre. Ut over det vil jeg ikke kommentere oppslaget.

Hennes partileder, utenriksminister Jan Petersen, gir henne full støtte:

- Dette kan umulig være et problem, sier Petersen, som selv ikke har sett oppslaget.

- At en forsvarsminister fra tid til annen går i feltuniform, er ikke problematisk eller uvanlig, mener Petersen.

Smakløst

SV-leder Halvorsen rister oppgitt på hodet når hun ser bladet.

- Dette kan ikke være gjennomtenkt, og en forsvarsminister har ikke lov til å la være å tenke seg om. Ved å posere med et militært helikopter, tar hun ikke inn over seg hvilket alvor en krig er. Her blir det bare hei sann og hopp sann, krig er først og fremst action, fart og fest, sier Halvorsen.

BEINHARD: SV-leder Kristin Halvorsen med SAS-magasinet «Scanorama» hvor statsråd Kristin Krohn Devold poserer i full militærmundur.