Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venezuela:

Poserer med maskerte menn i truende video. Opposisjonen hevder det hele er iscenesatt av regjeringa

Den tidligere politimannen er fortsatt på frifot etter angrepet tirsdag.

- GUDS KRIGERE: Det blir antatt at den tidligere politimannen Oscar Pérez står i spissen for angrepet mot Venezuelas høyesterett tirsdag, da et angivelig stjålet politihelikopter kastet granater og avfyrte skudd mot bygget. Her er talen hans til folket og til presidenten Nicolás Maduro, som ble publisert like før angrepet. Video: AP DV / NTB Scanpi... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra et angivelig stjålet politihelikopter ble det tirsdag kastet fire granater mot Venezuelas høyesterett i landets hovedstad Caracas. Det skal også ha blitt avfyrt skudd.

Det er trodd at en tidligere politimann med navnet Oscar Pérez står bak, og onsdag ble helikopteret funnet på en strand i byen Vargas.

Pérez er fortsatt på frifot, og nå hevder opposisjonen at det hele var en iscenesettelse av regjeringa.

Filmstjerne og Instagram

Ifølge Sky News er mannen en action film-skuespiller, og stjerna i en film kalt «Suspended Death» fra 2015.

Han har også en offentlig og velfylt Instagram-profil, med bilder som noen hevder ikke stemmer overens med hans tidligere yrke som politietterforsker.

Opposisjonen i landet mistenker at hendelsen tirsdag er iscenesatt av regjeringa, ifølge NTB og flere internasjonale medier.

Dette for at angrepet, som ikke etterlot seg døde eller skadde, ville gi presidenten en unnskyldning til å slå hardere ned på opposisjonen.

Men regjeringa på sin side kaller det for et terrorangrep, og har nå etterlyst mannen over hele verden, ifølge CNN.

President Maduro har også satt landets militære styrker i full beredskap.

Truende video

En video ble publisert på nettet like før angrepet, hvor den hovedmistenkte politimannen står i midten av en gruppe tungt bevæpnede og maskerte menn.

Budskapet i videoen er tydelig:

– Våre brødre, vi snakker til dere på vegne av staten. Vi krever at du, president Nicolás Maduro Moros, øyeblikkelig går av sammen med din ministergruppe, og at det øyeblikkelig blir nyvalg. Vi har to valg: Å bli dømt i morgen av vår samvittighet, eller å i dag starte med å frigjøre våre folk fra vår korrupte regjering. Vi er guds krigere.

Sted og dato for innspillingen av videoen er uklar.

  • Se hele talen og helikopterangrepet i videoen øverst i saken.

Krisa i Venezuela

Hendelsen tirsdag er et ekstremt eksempel på den sterke misnøyen en stor del av innbyggerne, regjeringas opposisjon, og andre grupper har mot regjeringa.

Venezuela har i lengre tid vært i en dyp økonomisk og politisk krise. Tusenvis har tatt til gatene for å demonstrere og protestere, både for og imot presidenten, som av mange beskyldes for å utvikle et diktatur.

Demonstrasjonene blir voldeligere og voldeligere, og siden i vår har 76 mennesker mistet livet, og mer enn 1 400 mennesker har blitt skadet.

Dette er ikke første gangen grupper prøver å kuppe landet. Siden 1992 har Venezuela hatt tre forsøk på militærkupp.

Stor inflasjon

En stor del av krisa skyldes inflasjonen i landet. Valutaen har mistet mer og mer verdi, og det tyder på at den fortsetter nedover.

CNN Money skriver at det i starten av året kostet 3 000 bolívar fuerte å kjøpe én amerikansk dollar. På onsdag var prisen 8 000.

(Til opplysning er 1 bolivar fuerte tilsvarene 0,84 norske kroner.)

PROTESTER: Det har vært flere protestaksjoner i Venezuela den siste tida. De protesterer mot regjeringa, som mange mener at utvikler seg til et diktatur. Midt under en protestaksjon tar denne mannen opp en fiolin, mens brannbomber og tåregass blir kastet rundt ham. Video: CNN Vis mer

Mange skylder på regjeringa, og ekspert Raul Gallegos beskriver situasjonen slik til CNN:

– Det er et resultat av en regjering som printer ut penger som om det var konfetti.

De skriver også at prisene er estimert til å stige 720 % i løpet av året, og at korrupsjon og gale beslutninger har skylda.

Går langt tilbake

Venezuela har hatt økonomiske problemer siden rundt 2013.

Innbyggerne lider først og fremst av mangelen på ressurser som mat, medisin og annet som er en konsekvens av inflasjonen i landet. De får også veldig lite igjen for lønnen sin.

Landet sitter på de største oljereservoarene i verden, og har blitt svært hardt rammet av nedgangen i oljepriser. Mens det en gang var det rikeste landet i Sør-Amerika, holder det nå på å gå konkurs.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!