Høyre-profil på luksustur:

Poserer på saudiarabisk militærfly

Høyre-profil Aamir J. Sheikh skal ha vært på flere luksusturer til Saudi-Arabia og bodd på et kongelig slott. Her flyr han saudiarabisk militærfly.

HEFTIG LUKSUS: Det var i en stressless-stol i lyst skinn og med metervis med beinplass at Aamir J. Sheikh tok plass i et fly med logoen til det saudiarabiske luftforsvaret over hodet hans. Foto: Fra Facebook
HEFTIG LUKSUS: Det var i en stressless-stol i lyst skinn og med metervis med beinplass at Aamir J. Sheikh tok plass i et fly med logoen til det saudiarabiske luftforsvaret over hodet hans. Foto: Fra Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bildet øverst i saken viser Høyre-politiker Aamir J. Sheikh om bord i et fly - omgitt av den ypperste luksus. Selve flysetet er som en lenestol i lyst skinn. Foran ham ligger en stabel aviser. Beinplassen er som hjemme i stua.

Men de fasjonable omgivelsene er ikke fra en hvilket som helst førsteklasses kabin:

Det store symbolet på veggen bak hodet til Sheikh, er logoen til luftforsvaret til Saudi-Arabias autoritære regime.

Millionoverføringer

Sheikh har ikke ønsket å svare på Dagbladets spørsmål til denne saken. Han skriver på e-post at han mener Dagbladet bare er ute etter å skade hans arbeid og omdømme.

Sheikh har i en årrekke vært en av Oslo Høyres fremste profiler. Han har vært leder i 17. maikomiteen i hovedstaden, og vært en av partiets aller mest synlige og engasjerte politikere. Dagbladet har avslørt at Aamir J. Sheikh og Kjell Magne Bondevik skal ha fått nesten 13 millioner fra Muslim World League. Pengene skal ha gått via Sheikhs stiftelse Dialog for fred.

Høyre har kalt Sheikh inn på teppet etter Dagbladets avsløringer, men har tross gjentatte henvendelser nektet å si hva som har kommet ut av møtet.

Utover millionene fra den Saudi-tilknyttede organisasjonen, har Dagbladet avslørt at:

- Polerer ryktet

Bondevik og Sheikh har overfor Dagbladet vært klare på at MWL har opplyst til dem at det er en uavhengig organisasjon. Selv om en rekke av verdens ledende eksperter på området har vært tydelige på at organisasjonen sterkt tilknyttet det saudiarabiske regimet, og at den inngår i regimet hvitvasking av eget rykte, har Sheikh og Bondevik framholdt at den er uavhengig.

Aamir Sheikh har i en tidligere e-post forklart til Dagbladet:

- Norges myndigheter har dialog med Saudi-Arabia, som vi er positive til. Vi mener at isolasjon og boikott ikke er den rette veien å gå. Det er viktig å bruke disse anledninger til å ta opp viktige temaer for å finne gode løsninger på konflikter og vanskelige forhold. Vi har derfor et åpent forhold til Saudi-Arabia, slik vi har med andre land og aktører. Formålet med kontakt er også å sette kritikkverdige forhold på dagsordenen og bidra til dialog, toleranse, forsoning og fred sammen.

Saudi-Arabias ambassade i Oslo har ikke svart på Dagbladets spørsmål til denne saken - men har bekreftet at de er mottatt.

Millionoverføringene fra Muslim World League som Dagbladet har avslørt, fant sted i 2020 og 2021. Men Dagbladet kan nå avsløre at Aamir J. Sheikhs forhold til Saudi-Arabia strekker seg over ti år tilbake i tid.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Skulle etablere moskeer

Først må vi spole tilbake til 2010.

Og ta heisen opp i 20. etasje på Radisson SAS-hotellet på Holbergs plass, ikke langt fra Slottsparken i Oslo sentrum.

Det var nemlig i 20. etasje på SAS-hotellet at Saudi-Arabia, i 2010, etablerte sin første midlertidige ambassade i Norge. Fra kilder som kjenner etableringen, får Dagbladet fortalt hvordan etasjen ble kledd med arabiske tepper og standsmessig møblement.

Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre uttalte at opprettelsen av ambassaden var et klart signal om at Norge og Saudi-Arabia ønsket å knytte tettere forbindelser med hverandre - blant annet samarbeid om CO₂-rensende teknologi innen oljeindustrien.

To UD-kilder sier til Dagbladet at ambassaden også hadde religiøse ambisjoner.

- Ambassadøren fortalte meg dette selv, det var ikke noen hemmelig opplysning, at en av hans hovedoppgaver var å etablere moskeer i Norge, sier en UD-kilde.

En som var tidlig ute med å knytte kontakter på den saudiarabiske ambassaden var Aamir J. Sheikh.

Luksusreiser

14. august 2011 arrangerte 14. august-komiteen - en organisasjon som Aamir J. Sheikh står bak - en «Brobyggingskonsert» i hovedstaden, i anledning Pakistans nasjonaldag. På gjestelista, sammen med blant flere kjente politikere, sto Saudi-Arabias rykende ferske ambassadør Khalid Alnafisee.

Da Høyre-politikeren i 2014 gikk ut med nyheten om at han jobbet for et islam-museum på Tøyen, var det med pengestøtte fra muslimske land. Dagbladet har spurt Sheikh om Saudi-Arabia var aktuell som donor til museet - noe han ikke har ønsket å svare på.

I 2013 var Sheikh reiseleder da Kjell Magne Bondevik besøkte Saudi-Arabia for dialogmøte med landets konge og kronprins. Norges ambassadør var til stede.

Dagbladet har avslørt at Sheikh etter besøket skrev et personlig brev til kronprinsen og ba om en vennetjeneste. Sheikh ber i brevet om at han og familien skulle få komme på innsida av en av islams store helligdommer, kabalen i Mekka. Aamir Sheikh skriver i en e-post:

- Jeg har registrert at Dagbladet bare er ute etter å skade mitt arbeid og omdømme og har servert oppdiktede historier. Jeg kommer derfor ikke til å svare på Dagbladets mange spørsmål, hvor også noen bygger på feilaktig grunnlag.

Dagbladet har spurt Sheikh om å presisere hva han mener er galt. Det har han ikke svart på.

- Bodde på slott

Da han forfattet brevet adressert til Saudi-Arabias kronprins, hadde Aamir J. Sheikh allerede vært på flere besøk i det styrtrike, autoritære kongedømmet ved Rødehavet.

Med helt spesielle betingelser, ifølge Dagbladets opplysninger.

Han skal ha reist med helt spesielle vilkår, får Dagbladet opplyst fra kilder som kjenner Sheikhs virksomhet. Dagbladet er kjent med at Sheikh ved et besøk i Saudi-Arabia skal ha booket et flott hotell før avreise. Men at han så skal ha blitt hentet av saudiarabiske myndigheter og innlosjert på et kongelig slott på store deler av reisen.

Var i krig

Da Aamir J. Sheikh, 22. oktober 2013, publiserte bildet av seg selv om bord på et saudiarabisk militærfly på Facebook, var Saudi-Arabia i krig.

Siden 5. november 2009 hadde Saudi-Arabia vært i krig. Landet hadde sendt bakkestyrker til Jemen etter at opprørere hadde forsøkt å bruke saudiarabisk territorium til å skaffe seg strategiske fortrinn. Mannen som ledet luftforsvaret da bildet ble publisert, døde seinere under mystiske omstendigheter.

Forskere har kritisert Sheikh og Bondeviks virksomhet. Professor emeritus Reinhard Schulze ved Universitetet i Bern, sa det slik:

- Saudi-Arabia prøver å polere ryktet sitt etter drapet på journalist Jamal Khashoggi i 2018. Og det er hevet over enhver til om at kongedømmet bruker alle sine institusjoner til dette – deriblant Muslim World League.

Likevel har Bondevik og Sheikh - i sine svar til Dagbladet og på kronikkplass, forsøkt å distansere seg fra Saudi-Arabias autoritære regime. Regimet som ved siden av det brutale drapet på journalist Jamal Khashoggi i 2018, skal stå bak krigsforbrytelser i Jemen og jevnlig bruker tortur mot og fengsler aktivister som kritiserer regimet.

- Ikke penger

Aamir J. Sheikh har tidligere kommentert kontakten med saudiarabiske myndigheter slik i en e-post til Dagbladet:

- Vi mottar ikke penger fra dette regimet. (...) Norges myndigheter har dialog med Saudi-Arabia, som vi er positive til. Vi mener at isolasjon og boikott ikke er den rette veien å gå. Det er viktig å bruke disse anledninger til å ta opp viktige temaer for å finne gode løsninger på konflikter og vanskelige forhold. Vi har derfor et åpent forhold til Saudi-Arabia, slik vi har med andre land og aktører. Formålet med kontakt er også å sette kritikkverdige forhold på dagsordenen og bidra til dialog, toleranse, forsoning og fred sammen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer