NAZISYMBOL: Dette bildet fra september 2010 viser amerikanske marinesoldater som poserer foran et amarikansk flagg og et naziflagg med det kjente SS-symbolet. Foto: AP Photo/knightarmco.com
NAZISYMBOL: Dette bildet fra september 2010 viser amerikanske marinesoldater som poserer foran et amarikansk flagg og et naziflagg med det kjente SS-symbolet. Foto: AP Photo/knightarmco.comVis mer

Poserte foran nazisymbol og det amerikanske flagget

Mer trøbbel for amerikanske marinesoldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går dukket det igjen opp et nytt bilde av amerikanske marinesoldater som skaper sterke reaksjoner. Denne ganger poserer en gjeng snikskyttere foran det amerikanske flagget og et naziflagg med det velkjente SS-symbolet på i Afghanistan.

I en pressemelding fra det amerikanske marinekorpset skrives det at bruken av symbolet er uakseptabel, men at soldatene på bildet fra september 2010 ikke vil straffes fordi etterforskere har slått fast at det hele var en naïv tabbe.

- Marinesoldatene trodde SS-symbolet representerte «snikskytter-speidere» (sniper scouts) og ønsket aldri å assosieres med en rasistisk organisasjon. Det er ikke slik vi marinesoldater er, sier Gabrielle Chapin, talsperson på Camp Pendleton hvor de avbildede soldatene er utstasjonert til nyhetsbyrået Associated Press.

Soldatenes eget flagg Chapin fortalte at marinekorpset har brukt hendelsen som eksempel når de lærer soldatene hvilke symboler som er akseptable å bruke og ikke etter at de fikk vite om bildet i november i fjor.

Bildet viser ti soldater fra et av marinekorpsets snikskytterteam utenfor Camp Pendleton i Helmand-provinsen i Afghanistan. Det er uvisst hvor flagget kommer fra, men det skal mest sannsynlig være en av soldatene på bildet som eier det. Bildet dukket først opp på en blogg og har siden skapt sterke reaksjoner.

Tidligere år fikk det amerikanske forsvaret problemer etter at en video hvor amerikanske soldater urinerte på døde Taliban-soldater havnet på Youtube.

- Dette er helt avskyelig. Først ser vi marinesoldater urinere på døde kropper, og nå kommer dette, skriver Mikey Weinstein fra Military Religious Freedom Foundation i et brev til forsvarsminister Leon Panetta.

- Ikke en tabbe Organisasjonen krever at de involverte soldatene straffes for sine handlinger. Soldatene på bildet er ikke lenger med i snikskytterteamet, og Chapin sier hun ikke vet om de fortsatt er med i marinekorpset.

Den jødiske rabbineren Marvin Hier sier til AP at han betviler at soldatene ikke visste hva symbolet står for.

- Hvis du ser på hvilken som helt bok fra naziperioden er det tydelig at dette er det fryktede symbolet til SS. At marinesoldater bruker det og plasserer det ved siden av det amerikanske flagget når 200 000 amerikanere døde for å frigjøre verden fra det grufulle symbolet er bare utrolig feigt, sier han.

URINERTE PÅ LIK: En video av amerikanske soldater som urinerte på lik skapte kraftige raeksjoner tidligere i år. Foto: REUTERS/YouTube/Scanpix
URINERTE PÅ LIK: En video av amerikanske soldater som urinerte på lik skapte kraftige raeksjoner tidligere i år. Foto: REUTERS/YouTube/Scanpix Vis mer