Utbruddet i Larvik:

Positiv etter karantene: 60 smittet

Siden mars 2020 har Larvik kommune registrert 613 coronatilfeller. 419 av dem stammer fra i år. Etter én utenlandsreise har en smitteklynge nå passert 60 tilfeller.

OVER 60: En smitteklynge i Larvik som begynte med én utenlandsreise, teller nå over 60 positive coronatilfeller. Foto: Wikimedia Commons
OVER 60: En smitteklynge i Larvik som begynte med én utenlandsreise, teller nå over 60 positive coronatilfeller. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I midten av april kom en reisende hjem fra utlandet og til Larvik.

I midten av mai har smitteklyngen, som er forbundet med vedkommendes utenlandsreise, nå passert 60 tilfeller.

Klyngen kan bli enda større.

For tirsdag ettermiddag melder Østlands-Posten at det er registrert elleve nye smittetilfeller i Larvik kommune.

- Vi mistenker at flere av disse kan knyttes til smitteklyngen som er forbundet med den utenlandsreisende, sier kommunalsjef Guro Winsvold til Dagbladet.

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer

Var på karantenehotell

Av hensyn til den reisendes personvern ønsker ikke kommunen å gå ut med flere personopplysninger om vedkommende. Hendelsesforløpet er imidlertid Larvik kommune åpne om.

I midten av april kom vedkommende hjem fra en utenlandsreise, og tok inn på et karantenehotell.

- Vedkommende kom ut av karantenehotellet før ti dager var gått, etter avtale med kommunen. Slike avtaler kan gjøres noen ganger når det er forhold som tilsier at det er fornuftig, sier Winsvold.

Men vedkommende var fremdeles i karantene, og kommunen opplyser at den reisende overholdt alle plikter forbundet med en reisekarantene:

Vedkommende ble forskriftsmessig testet og oppholdte seg på et egnet sted for karantene.

CORONA: Rahul Vohra spilte inn sin siste video fra sykesenga kort tid før han døde av corona. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: @ijyotitiwari / Instagram Vis mer

Positiv - etter elleve dager

Det var ikke før etter dag nummer elleve, da karantenetida var over, at den utenlandsreisende fikk et positivt prøvesvar.

- Det er det som er spesielt med denne saken, sier kommunalsjef Winsvold.

Hun mener det viser flere ting:

- Det viser hvor sårbart dette systemet kan være, hvor smittsomt dette viruset kan være og hvor fort smitten kan spre seg.

Det viser igjen viktigheten av restriksjonene og karanteneordningene, mener kommunalsjefen.

UTBRUDD: Russen i Rogaland får kraftige reaksjoner i lokalmiljøet etter at flere russetreff i området har gjort at over 80 russ er blitt smitta av coronaviruset. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Per Thime / Randaberg24 Vis mer

Mener å ha kontroll

Tirsdag ettermiddag jobber smittesporerne i Larvik med å sette nærkontakter av de elleve nye smittede i karantene.

Kommunen kan derfor ikke utelukke at det kan komme flere positive prøvesvar den neste tida, men føler likevel at de har kontroll på situasjonen.

- Vi har oversikt over nærkontaktene, så langt vi vet, selv om vi fremdeles venter på noen testsvar. Men ja, vi mener å ha kontroll, sier Winsvold.

I forrige uke ble det registrert 75 smittetilfeller i Larvik, og lørdag ble det satt ny smitterekord i kommunen med 18 nye tilfeller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer