Positiv til alternativ medisin

- Vi ønsker tiltak som stimulerer til samhandling mellom skolemedisin og alternativ medisin, sier professor i farmakologi Jarle Aarbakke. Han overrakte tirsdag en solid utredning om alternativ medisin til helseminister Dagfinn Høybråten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mye omtalte Aarbakke-utvalget, som etter halvannet års arbeid i går la fram en 300 siders offentlig utredning(NOU), vil ikke at alternativ medisin skal innlemmes i det etablerte helsevesen. Det mener det er for tidlig å å innføre refusjonsordning i forhold til folketrygden.

Utvalget mener at alternativmedisinen og skolemedisinen først må nærme seg hverandre gradvis ved at det åpnes og stimuleres til mer samarbeid.
Det foreslår at regjeringen bevilger 100 millioner kroner over en fem års periode til ulike tiltak som kan bidra til økt kunnskap om alternative behandlingsmetoder, mer forskning, og til mer samhandling mellom for eksempel leger og akupunktører, homeopater og andre alternativmedisinske utøvere.

Uttvalget har gjennomgått og vurdert dokumentasjon av effekt for noen terapiformer, og konkluderer med at:

- Akupunktur har dokumentert effekt ved noen sykdomstilstander

- Homøopatisk behandling er mulig effektiv ut fra at det foreligger endel positive forskningsresultater og god klinisk erfaring.

- Ayurvedisk medisin, healing og noen former for transcendental meditasjon og kinesiologisk muskeltestingsmetodikk er kanskje effektiv