Positiv tone mellom Israel og Palestina

Den positive tonen mellom Israel og Palestina var til å ta og føle på etter giverlandsmøtet i New York. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) opplever atmosfæren som fullstendig forandret.

I SENTRUM:  Utenriksminister Espen Barth Eide mellom USAs utenriksminister John Kerry FNs generalsekretær Ban Ki-moon i FN i natt. REUTERS/Brendan McDermid Scanpix
I SENTRUM: Utenriksminister Espen Barth Eide mellom USAs utenriksminister John Kerry FNs generalsekretær Ban Ki-moon i FN i natt. REUTERS/Brendan McDermid ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK: - Jeg har vært på mange av disse møtene og denne gangen var det en helt annen positiv tone. Både mellom partene, men også mellom partene på den ene siden og giverlandene på den andre, sier Eide til NTB etter møtet onsdag kveld.

Suksessfull Det er Norge og utenriksminister Espen Barth Eide som ledet møtet i giverlandsgruppen for Palestina (AHLC) i New York. Sammen med Israels etterretningsminister Yuval Steinitz, EUs utenrikssjef Catherine Ashton og Palestinas finansminister Shukri Bishara møtte han pressen i FN-bygget onsdag i kveld.

- Dette har vært en meget suksessfull runde med møter. Jeg håper vi kan ta med oss det gode videre, fortalte finansminister Bishara fra Palestina.

- Møtes på halvveien Han styrer en økonomi med en gjeld på over 500 millioner dollar. De er helt avhengige av den økonomiske støtten fra giverlandsgruppen. Et konkret beløp fra donorene ble ikke bestemt i dag, men Eide sier alle ble oppfordret til å øke sin støtte.

- Samtidig kom det også et tydelig løfte fra den nye palestinske regjeringen om at de ønsker å holde god orden i eget budsjett og gjøre sin del av jobben. Man må møtes på halvveien, forklarer Eide til NTB.

Intensiverer fredsprosessen Partene ga uttrykk for at mye av grunnen til den økte optimismen er den pågående fredsprosessen i Midtøsten. I forkant av møtet holdt USAs utenriksminister John Kerry en tale til giverlandsgruppen der han oppdaterte dem på situasjonen.

- Alle temaer er på bordet. Vi jakter en endelig løsning. Vi må få til en tostatsløsning og det må skje fort. Nå skal samtalene intensiveres, sa utenriksministeren, som startet arbeidet for to måneder siden.

- Fiasko er ikke et alternativt, sa Kerry. Han påpekte også at de økonomiske og politiske prosessene henger sammen, og oppfordret alle donorene til å fortsette den økonomiske støtten til Palestina.

Skylder våre barn Det er gått 20 år siden giverlandsgruppen for Palestina ble opprettet etter Oslo-avtalen i 1993. Den palestinske finansministeren fortalte i kveld at han forstår at den økonomiske støtten snart vil ta slutt.

- Tiden er ikke lenger på vår side. Vi kan ikke forvente at våre donorer skal fortsette med dette for alltid. Nettopp derfor må vi finne en god politisk løsning. Det skylder vi våre barn, barnebarn og oldebarn, sa Bishara.

Giverlandsgruppens mål er å sikre økonomisk grunnlag for oppbygningen av en palestinsk selvstyreenhet. EU, USA, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater er blant de største giverne. Norge gir årlig nesten 250 millioner kroner i budsjettstøtte til Palestina. (©NTB)