Coronaviruset

Positive funn om Trumps antistoffcocktail

Behandling med antistoffcocktail reduserer virusmengden hos covid-19-pasienter som er tidlig i sykdomsforløpet, viser ny forskning.

DEN «EKTE» SKOLEN: USAs mylig avtroppede president Donald Trump sier han har gått på den ekte skolen og lært om coronaviruset. Video: @realdonaldtrump Vis mer
Publisert

Da USAs nylig avtroppede president Donald Trump var coronasyk i oktober i fjor, fikk han det som da var å anse som eksperimentell behandling mot covid-19 i form av en antistoff-cocktail.

Nå er det kommet ny forskning som kaster lys over denne type medikamentell behandling av virusinfeksjonen som herjer verden.

- Dette er i hvert fall et lite skritt framover, da resultatene viser at det nytter å angripe viruset, sier overlege på Rikshospitalet og koordinator i Norsk forening for infeksjonsmedisins (NFIM) covid-19-komité, Marius Trøseid, til Dagbladet.

IKKE LENGER DUGNAD: Erna Solberg innrømmer at coronatiltakene rammer skjevt i samfunnet, og har i stor grad gått bort fra å bruke ordet «dugnad», som var et ord hun brukte hyppig i fjor. Video: Gilbrant og Johansen / Dagbladet TV Vis mer

To nye studier

Trøseid viser til to ferske studier publisert i det ledende medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine.

I den ene studien undersøkte forskerne virkningen av det såkalt monoklonale antistoffet bamlanivimab på pasienter tidlig i covid-19-forløpet.

I den andre studien undersøkte forskerne virkningen av antistoffcocktailen REGN-COV-2, som består av to ulike monoklonale antistoffer.

FIKK ANTISTOFFCOCKTAIL: Da Donald Trump var coronasyk i oktober i fjor, ble han behandlet med antistoffcocktail. Nå har forskere gjort spennende funn om denne behandlingsformen. Foto: REUTERS/Cheriss May/NTB
FIKK ANTISTOFFCOCKTAIL: Da Donald Trump var coronasyk i oktober i fjor, ble han behandlet med antistoffcocktail. Nå har forskere gjort spennende funn om denne behandlingsformen. Foto: REUTERS/Cheriss May/NTB Vis mer

I begge studiene gjorde forskerne oppløftende funn.

I bamlanivimab-studien fikk pasienter som ble gitt medisinen større reduksjon i symptomer på covid-19 enn pasienter som fikk narremedisin, såkalt placebo.

Også i fortsettelsen av denne studien vil pasientene bli gitt en antistoffcocktail, en kombinasjon av to monoklonale antistoffer, for å hindre at de utvikler resistens mot antistoffer.

I REGN-COV-2-studien fant forskerne redusert virusmengde hos pasienter som ble gitt antistoff medisinen.

Felles for begge studiene er at antistoffbehandlingen er rettet mot covid-19-pasienter tidlig i sykdomsforløpet. De var ikke lagt inn på sykehus.

DRAMATISK: Ole Gunnar Solskjær beskriver coronasituasjonen i England som dramatisk, og forteller i et eksklusivt intervju til Dagbladet om hvordan det er å stå midt oppi det. Video: Ljosland Vis mer

- Som forventet

- Det ser ut til å være mulig å gi antistoffer og få ned virusmengden. Egentlig er dette som forventet, for det er tidligere vist at man kan få ned virusmengden ved å tilføre blodplasma fra tidligere covid-19-syke som har utviklet antistoffer, sier Trøseid.

Legeeksperten mener antistoffcocktail neppe vil være til hjelp for de fleste som blir sykehusinnlagt med covid-19, da sykdomsforløpet i de fleste tilfeller vil ha kommet for langt.

I REGN-COV-2-studien konkluderer forskerne med at antistoffcocktailen reduserer virusmengden mer hos pasienter som ennå ikke hadde utviklet immunrespons mot coronaviruset.

- Det er likevel en andel pasienter som blir lagt inn med påvisbart virus, som ennå ikke har utviklet antistoffrespons. Det kan tenkes at en slik antistoffcocktail vil virke på dem. Jeg tenker at disse resultatene tilsier at det kan bli aktuelt å gi antistoffcocktail til pasienter som er tidlig i sykdomsforløpet, og det pågår flere studier for å undersøke om slik behandling kan korte ned sykdomsforløpet og forhindre alvorlig sykdom, sier Trøseid og fortsetter:

- Utenfor sykehus, vil jeg tro det kan bli aktuelt å gi dette til spesielt sårbare grupper, for eksempel beboere på sykehjem som tester positivt for SARS-CoV-2, sier Trøseid.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

«Lovende»

Det er ingen tvil om at New England Journal of Medicine betrakter de nye medisinske antistoffstudiene som viktige.

Begge studiene er behørig omtalt i en kommentar fra redaktørhold i tidsskriftet.

Tidsskriftet understreker at forskningsfunnene kan bli viktige i utviklingen av medisinsk behandling for covid-19-pasienter i tidlig fase av sykdommen.

«Resultatene fra disse to kliniske studiene er lovende. Denne type behandling er logistisk utfordrende, men bør inspirere til tidlig og rask testing av personer med høy risiko ved SARS-CoV-2-infeksjon. Behandling som hindrer negativ utvikling av covid-19, kan forventes å redusere dødeligheten av infeksjonen, hyppigheten av sykehusinnleggelser og den nåværende uutholdelige belastningen på det amerikanske helsevesenet», heter det i kommentarartikkelen i New England Journal of Medicine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer