Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Positive reaksjoner på EU-kommisjonens avgang

Brussel: EU-kommisjonens avgang er stort sett blitt møtt med positive kommentarer. - I det lange løp er dette bedre for EU, sa Sveriges statsminister Göran Persson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en grimet og tydelig utkjørt kommisjonspresident Jacques Santer som ankom kontoret for å samle sine avgåtte kommissærer til møte og for deretter å meddele EU-parlamentet om kommisjonens samlede avgang. Santer valgte hovedinngangen mens flere av hans kommissærer valgte å ta seg usett inn på kontoret via garasjen i kjelleren.

Det tyske EU-formannskapet uttrykte forståelse for kommisjonens avgang, og også fra flere andre EU-hovedsteder ble kommisjonens beslutning ønsket velkommen.

Bedre

- I det lange løp er dette bedre for EU, sa Sveriges statsminister Göran Persson. Også fra Helsingfors var reaksjonene positive.

Det hersket tirsdag formiddag en viss uklarhet om hva som vil skje med styringen av byråkratiet i Brussel. Siden det er første gang EU-kommisjonen går av samlet før mandatets utløp, er prosedyrereglene uklare.

Tyskland vil at den avgående kommisjonen skal fungere som et forretningsministerium til etter valget på nytt EU-parlament i juni. Ønsket er at en ny kommisjon skal utpekes for en full femårsperiode og ikke fungere kun i en overgangsperiode.

Hvem fortsetter?

Men fra EU-parlamentet er det uttrykt stor motstand mot å la Jacques Santer fortsette i sjefstolen etter den knusende kritikken han og hele kommisjonen ble utsatt for i rapporten om svindel og økonomisk vanstyre som var den direkte årsaken til at Santer valgte å tre tilbake.

Det ble tirsdag også spekulert i hvilke kommissærer som får fortsette i en ny kommisjon. Persson gjorde det klart at han ikke vil søke fornyet mandat for Anita Gradin, mens den britiske regjeringen vil at dens to kommissærer, Sir Leon Brittan og Neil Kinnock skal fortsette.

Spørsmålet om en ny kommisjon, og hvem som skal lede den, kan bli hovedsak på EU-ledernes toppmøte i Berlin neste uke. Opprinnelig var det meningen at ny kommisjon skulle utpekes på toppmøtet i Köln i juni og overta fra 6. januar år 2000.

Bitterhet

Mens reaksjonene på kommisjonens avgang var overveiende positiv rundt om i Europa, var det frustrasjon og til dels bitterhet å spore blant de 20 kommissærene som måtte gå av.

- Jeg føler avsky etter å ha jobbet som en slave med innføringen av euroen i fire år, sa Frankrikes kommissær Yves-Thibault de Silguy.

Det er den andre franske kommissæren, Edith Cresson som har fått mye av skylden for at hele kommisjonen til slutt falt. Rapporten fra granskningsutvalget sår fast at hun har gjort seg skyldig i kameraderi ved å ansette tidligere nære medarbeidere, og hun har også unnlatt å rapportere om uregelmessigheter i sitt departement.

Cresson innrømmet tirsdag morgen at hun som EU-kommissær kan ha utvist «mulig uforsiktighet», men avviste bestemt at hun nå var utpekt som kommisjonens svarte får. I et intervju med fransk fjernsyn la hun vekt på det viktige arbeidet kommisjonen har gjort og hun sa at hun ikke angrer noenting.

Hun la skylden for mye av det som er avdekket på den forrige kommisjonen, som var ledet av hennes landsmann og partifelle Jacques Delors.