Positive reaksjoner på Hydros gasskraftplaner

Stavanger (NTB): Både regjeringen og miljøvernorganisasjoner er positive til Norsk Hydros planer om å bygge «rene» gasskraftverk på Karmøy i Rogaland. Anleggsarbeidene skal etter planen starte om to år og kraftverket kan stå ferdig i år 2003.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge Norsk Hydro skal gasskraftverket dekke en tidel av det norske kraftbehovet. CO2-utslippene skal reduseres med 90 prosent i det planlagte gasskraftverket på Karmøy. I april varslet Norsk Hydro om sine planer om et hydrogenkraftverk. Resultatene så langt kan tyde på at dette blir foretrukket framfor naturkraft.

- Avfallet vil være vann. Vi har dermed fjernet problemet med klimagassen, sier assisterende informasjonssjef i Norsk Hydro, Tor Steinum, til NTB.

Dersom planene settes ut i livet, skal det nye kraftverket plasseres på tomten til Hydro Aluminium på Karmøy. Her er gassrørsystemet på plass, dessuten er aluminiumsverket en storforbruker av kraft. Når CO2 er skilt ut fra gassen, vil den bli fraktet tilbake til feltet i Nordsjøen.

Arnstad positiv

Olje- og energiminister Marit Arnstad er positiv til Norsk Hydros planer om et nytt gasskraftverk, men hun kan ikke love at det blir gitt konsesjon.

- Vi ser på Hydros prosjekt som interessant fordi det kombinerer flere ting: Både det å skaffe CO2 til oljefeltet, og det å kunne bygge gasskraftverk uten de store miljøutslippene som vi har sett i tidligere planer, sier hun til NRK.

Venstres parlamentariske leder Gunnar Kvassheim er også positiv til Norsk Hydros planer. Han mener at dette må innebære at Naturkrafts to planlagte gasskraftverk på Kollsnes og Kårstø må skrinlegges for godt.

Konkurranse

Sammen med Statoil og Statkraft eier Norsk Hydro selskapet Naturkraft, som har fått konsesjon til å bygge to gasskraftverk på Vestlandet. Direktøren i Naturkraft, Auke Lont, tar til etterretning at en av hans eiere har konkurrerende planer, men han sier at Naturkraft fortsetter arbeidet med gasskraftverkene.

- Det hele koker ned til at eierne av Naturkraft må vurdere om det er billigere å bygge renseanlegg for CO2 slik Hydro har planer om, eller om det er mer fornuftig å kjøpe kvoter, sier Lont til NTB.

Naturkrafts gasskraftverk vil slippe ut CO2, slik at man er avhengig av å kjøpe CO2-kvoter fra andre land.

- Slutten for Naturkraft

- Vi er positive til utvikling av hydrogenkraft, men jeg vil først vite mer om hva som ligger i planene, sier Thomas Palm i Bellona.

Han understreker likevel at flere nye kraftverk ikke vil bidra til noen reduksjon av utslipp.

Fellesaksjonen mot gasskraftverk liker Norsk Hydros planer om å bygge gasskraftverk på Karmøy. Styremedlem i aksjonen, Lars Haltbrekken, mener dette er begynnelsen på slutten for Naturkraft, som har planlagt to gasskraftverk på Kårstø og Kollsnes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer