- Positive signaler

Leder i Den norske Burmakomité tror det kan være dialog på gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Få eller ingen opplysninger har kommet ut om det uventede møtet mellom  FNs spesialutsending Ibrahim Gambari og demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi i Rangoon i dag.

Hemmeligholdet rundt det 90 minutter lange møtet kan være et tegn på at det er en politisk prosess på gang, mener daglig leder i Den norske Burmakomité Inger Lise Husøy.

- Så lenge vi ikke hører noe er det interessant, sier Husøy til Dagbladet.no.

Kommer positive signaler

Kilder hun har vært i kontakt med som er tett på det som skjer i Burma, sier det kommer positive signaler derfra.

- Det siste jeg har hørt er at de som jobber i FN-systemet med å få til en prosess er optimistiske, sier Husøy.

Tidligere i dag satte Burmakomiteen spørsmålstegn ved at Gambari verken møtte toppgeneral Than Shwe eller hans nestkommanderende general Maung Aye da han fløy til den nyopprettede hovedstaden Naypidaw i går.

- FN-utsendinger har møtt Aung San Suu Kyi flere ganger uten at det har ført til noe. Det viktige er å møte general Than Shwe direkte. Først da kan det skje noe, sa lederen i Den norske Burmakomiteen, Harald Bøckman til NRK Dagsnytt.

20 000 SOLDATER: Ifølge nyhetsbyrået AP har regimet satt inn 20 000 soldater i Rangoon. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
20 000 SOLDATER: Ifølge nyhetsbyrået AP har regimet satt inn 20 000 soldater i Rangoon. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Skal møte toppgeneralen

Utover ettermiddagen ble det klart at Ibrahim Gambari var på vei tillbake fra Rangoon til Naypidaw, byen generalene etablerte som hovedstad for to år siden.

- Etter å ha møtt opposisjonsleder Aung San Suu Kyi i Rangoon tidligere på søndagen, reiste Gambari tilbake til Burmas hovedstad Naypyidaw der han møtte juntalederen, general Than Shwe.

Det opplyser redaksjonssjef Khin Maung Win i eksilradioen Democratic Voice of Burma til NTB.

Han sier radiostasjonen ikke har fått noen opplysninger om hva samtalene mellom Gambari og Than Shwe skal ha dreid seg om.

FN har gjentatte ganger oppfordret til dialog mellom militærjuntaen som har styrt landet i 45 år og landets demokratibevegelse. Men heller ikke Gambaris forgjenger, Razali Ismail, klarte å sikre Aung San Suu Kyi frihet.

Aung San Suu Kyis parti, National League for Democracy, vant valget i 1990, etter at juntaen to år tidligere hadde slått blodig ned på demonstrasjoner fra demokratibevegelsen.

Generalene med Than Shwe i spissen satte valgresultatet i 1990 til side, og Suu Kyi har tilbrakt 12 av de siste 18 årene i husarrest.

Sjansen lik null

Siden hæren åpnet ild mot de fredelige demonstrantene onsdag denne uken har regimet i stor grad lykkes med å kvele demokratiopprøret.

På det meste deltok 70 000 i protestmarsjen mot militærjuntaen.

Ifølge nyhetsbyrået AP har antallet soldater i Rangoon økt til 20 000 i løpet av helga. Det tunge militære nærværet bidrar til å holde demonstrantene unna gatene, sier en asiatisk diplomat.

- Jeg tror sjansene for at demonstrantene kommer ut i gatene og mobiliserer nok folk til å kaste juntaen er lik null, sier diplomaten til AP.

Offisielle tall går ut på at 10 ble drept i gateopptøyene denne uka. Opposisjonelle hevder det kan være så mange som 200 drepte og i hvert fall 1000 arresterte.

STØTTEDEMONSTRASJONER: Mens militærregimet i Burma i stor grad lykkes med å holde demonstrantene borte fra gatene, demonstreres det til støtte for demokratibevegelsen ellers i verden. Her fra demonstrasjonen i Bangkok.
MØTT HVERANDRE FØR: Dette arkivfotoet viser FNs spesialutsending Ibrahim Gambari sammen med opposisjonsleder Aung San Suu Kyi under et møte i november i fjor. I dag møttes de igjen.