Positive til hamp

Statens Landbrukstilsyn syns hampdyrking er greit hvis det innføres kontrollmetoder for å hindre at det dyrkes planter som kan brukes til narkotika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette fremgår i en vurdering Statens Landbrukstilsyn har sendt til Landbruksdepartementet.

Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen ba tidligere i år om landbrukstilsynets syn på dyrking av industriell hamp i Norge etter å ha fått flere henvendelser fra gårdbrukere som ønsker å dyrke hamp.

«Dersom dyrking av industrihamp skal tillates i Norge, må det innføres et kontrollsystem slik at bare sorter som ikke kan utnyttes i rusøyemed blir dyrket.», heter det i vurderingen fra Statens Landbrukstilsyn.

I tillegg vil landbrukstilsynet registrere alle produsenter hos Landbrukstilsynet før en eventuell produksjon starter. Dyrking av hamp hos ikke registrerte produsenter vil fortsatt være forbudt dersom dyrking av industrihamp blir tillatt.

Landbrukstilsynet understreker at industrihamp og hamp som kan brukes til narkotika skiller seg klart utseendemessig.

«Plantene killer seg i utgangspunktet relativt klart fra hverandre i størrelse og voksemåte og det er relativt enkelt for en vekstkontrollør å se forskjell på disse», heter det i vurderingen,

I juli sa landbruksministeren at han ville åpne for hampdyrking hvis det var enkelt å skille de to typene fra hverandre.

Alle EU-land med unntak av Sverige tillater i dag dyrking av hamp til industriell bruk.

(NTB)