Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet inn i Tonning Riise-saken:

- Positivt at saken blir grundig belyst

Statsadvokaten ber politiet undersøke anklager mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

HAR GÅTT AV: Kristian Tonning Riise har gått av som leder av Unge Høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HAR GÅTT AV: Kristian Tonning Riise har gått av som leder av Unge Høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsadvokaten har bedt politiet om å foreta innledende undersøkelser av en anklage mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

Undersøkelsene gjelder påstandene i Aftenposten om at Tonning Riise hadde seksuell omgang med en svært beruset 16-åring på et fylkesårsmøte i 2014.

Statsadvokaten i det aktuelle fylket har sendt en henvendelse til politimesteren om å innlede undersøkelser for å se om det er grunnlag for å starte etterforskning.

Tonning Riise, som nå får nå bistand av advokat Finn Krokeide, er glad saken blir ettergått grundig.

- Jeg er positiv til at denne saken blir belyst grundig og objektivt. Jeg har tidligere bekreftet at begge hadde drukket alkohol og hadde sex, og beklaget det dypt. Utover det kjenner jeg meg altså ikke igjen i saken slik den blir gjengitt i mediene, skriver Tonning Riise i en tekstmelding til NTB, sendt via hans kommunikasjonsrådgiver.

Undersøkelsene gjelder påstandene i Aftenposten om at Tonning Riise hadde seksuell omgang med en svært beruset 16-åring på et fylkesårsmøte i 2014. Statsadvokaten i det aktuelle fylket har sendt en henvendelse til politimesteren om å innlede undersøkelser for å se om det er grunnlag for å starte etterforskning, får NTB bekreftet.

Snarlige undersøkelser

- Vi har vært i kontakt med Statsadvokaten der vi fikk beskjed om å bringe klarhet i om vilkårene for å starte etterforskning er til stede. Det er snakk om vanlige undersøkelser. Vi må finne ut hvor det har skjedd og hva som har skjedd for å få nok fakta til å ta stilling til om det er rimelig grunn for å starte etterforskning, sier politimesteren til NTB.

Politiet vil også undersøke om forholdet eventuelt kan være foreldet.

Bekreftet sex

I en tekstmelding gjengitt i Klassekampen mandag skriver Tonning Riise:

«Jeg har bekreftet at vi hadde sex og at begge hadde drukket alkohol. Det skulle aldri skjedd, og det beklager jeg veldig. Utover det kjenner jeg meg ikke igjen i saken slik den er gjengitt i media».

Tonning Riise trakk seg som Unge Høyre-leder med umiddelbar virkning 10. januar. I et Facebook-innlegg skrev han at metoo-kampanjen har vært en vekker for ham, og at han erkjenner å ha utvist «dårlig dømmekraft» ved flere anledninger, men at han aldri med vilje har forsøkt å oppføre seg ufint mot noen.

21 varsler

Det er nå kommet 21 varsler om seksuell trakassering i Høyre. Ti av disse er rettet mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. I alt er det varslet om 12 personer tilknyttet Høyre.

Søndag kveld innrømmet også partileder Erna Solberg at Høyre har sviktet i å gjøre ungdomspartiet sitt til et trygt sted for alle. Solberg ville likevel ikke nølt med å sende sine egne barn på konferanser og møter med Unge Høyre i tida som kommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!