Positivt før detaljtall i USA

Futures-handelen indikerer at IT-aksjene vil fortsette opp fra start i dag. Detaljhandelstall for juli kan likevel raskt endre bildet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IT-aksjene førte an i en solid oppgang på Wall Street mandag. Om lag to timer før åpning tirsdag ser det ut til at den positive utviklingen vil fortsette. Avgjørende blir imidlertid detaljhandelstallene for juli, som offentliggjøres klokken 14.30 norsk tid.

Futures-handelen indikerer at den teknologitunge Nasdaq-indeksen vil åpne opp, mens det går mot en flat til svakt positiv åpning for det bredere aksjemarkedet.

Detaljhandelen i juli er ventet å falle 0,2 prosent fra måneden før. I juni var det en oppgang på 0,2 prosent. Holdes bilsalget utenfor beregningen, er det ventet en oppgang på 0,1 prosent.

Det ventes ifølge DnB Markets at nedgangen i detaljhandelen i juli vil komme fra lavere bilsalg, samt at lavere bensinpriser vil trekke ned komponenten bildeler og rekvisita.

Detaljhandelssektoren er for fullt i investorene søkelys for tiden. En rekke økonomiske eksperter håper og tror at husholdningene i USA vil opprettholde sitt forbruk lenge nok til at lagernedbyggingen og omstruktureringen i industrisektoren er over, og denne delen av økonomien igjen bidrar til ny vekst.

Alle tegn til et svakere privat forbruk, deriblant lavere detaljhandel, vil øke sannsynligheten for at USA er på vei inn i en resesjon.

"Detaljhandelstallene for juli er å anse som en svært viktig handlingsparameter, fordi privat konsum til nå har utviklet seg relativt sterkt, til tross for den generelle økonomiske avmatningen. I lys av Federal Reserves heller pessimistiske Beige Book, vil markedet være på vakt overfor alle indikasjoner på at også konsumet vil begynne å avta. I Beige Book-rapporten ble det påpekt at salget hadde vist avtagende tendens både i juni og juli og frequently below expectations. (..) Skulle derfor tallene komme ut som ventet, vil dette øke forventningene i markedet om at Fed vil foreta flere rentekutt i løpet av året", skriver makroøkonomene i DnB Markets i sin morgenrapport.

I tillegg til de offentlige detaljhandelstallene legger en rekke av selskapene i denne sektoren frem tall i dag. De største av disse er Wall-Mart og Home Depot. Disse vil også gi signaler om hvordan utviklingen har vært i begynnelsen av tredje kvartal .

Mandag endte Dow Jones-indeksen flatt på 10.415,91 poeng. Nasdaq-indeksen steg 1,3 prosent til 1.982,25 poeng. IT-aksjene falt noe tilbake i etterbørshandelen.

To timer før åpning er Nasdaq-futuren opp 12 poeng i forhold til fair value. Det indikerer positiv start for IT-aksjene. Samtidig er futures-kontrakten for S&P 500 opp 5 poeng. Det indikerer at Dow Jones-indeksen vil åpne flatt til svakt opp.