Positivt for Serbia

Thorvald Stoltenberg tror dødsfallet vil føre til noe godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Som FN-fredsmekler på Balkan, møtte Thorvald Stoltenberg Milosevic jevnlig gjennom tre år. I  dag mottok han dødsbudskapet om mannen som han i en perioden så mer til enn kona Karin

- Min umiddelbare reaksjon er at jeg tror dette fører til noe godt, sier Thorvald Stoltenberg til Dagbladet.no.

Han tror at med Milosevics død står det som måtte være igjen av ekstreme nasjonalistisk krefter i Serbia uten noe symbol eller lederskikkelse.

Ingen straffet

- Jeg tror dette vil lette Serbias overgang til Europa og EU, et av problemene har jo vært  sterke nasjonalistiske grupperinger, sier Stoltenberg. Han nedringes nå fra journalister i inn- og utland som ønsker hans kommentar til dødsfallet.

Med Milosevics dødsfall blir det enda færre som må stå til rette for grusomhetene som fant sted på Balkan. To andre hovedmenn, Radovan Karadzic og Ratko Mladic, er fortsatt på frifot.  

- For de som har lidd under Milosevics brutalitet og vold, kan det bli et problem at ingen blir straffet. De kan lett føle at alt stopper opp uten noen konklusjon, sier Stoltenberg.

Visste hva han gjorde

MYE KONTAKT: Som fredsmegler på Balkan møtte Thorvald Stoltenberg ofte Slobodan Milosevic. Foto: AP
MYE KONTAKT: Som fredsmegler på Balkan møtte Thorvald Stoltenberg ofte Slobodan Milosevic. Foto: AP Vis mer

Den tidligere fredsmegleren mener Milosevics klart visste hva slags grusomheter serberne utførte.

- Han hadde en posisjon som gjorde at han kunne ha stoppet krigshandlingene. Jeg mener han ødela for sitt eget folk, gjennom media så jo hele verden hvordan serbere gikk til angrep på sivilbefolkninen. Det sa jeg til han også, men da bare svarte han at de måtte forsvare seg selv, forteller Stoltenberg.

- Hvordan var Milosevic som person?

- Han var intelligent, fantasirik, en god og samtidig vanskelig forhandler- man var aldri sikker på hvilken dagsorden han hadde. Han var også lite pompøs, sier Stoltenberg.

I 1999 sa han dette om «slakteren fra Balkan» i Dagbladet:

- Milosevic kan virke sjarmerende, med selvironi og sans for humor. Han er åpenbart meget intelligent, og oppmerksom mot den han snakker med. Han har ikke pokerfjes, og viser tydelig om han er fornøyd eller ikke. Milosevic er en maktpolitiker, og det er slik han må forstås.