Positivt fra Bush

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Positivt

fra Bush

  • President George Bush bøyde i går av fra den amerikanske alenegangen som blant andre visepresident Dick Cheney hittil har vært talsmann for. I går talte presidenten i FNs hovedforsamling. Der ba han FN handle i henhold til de mange resolusjonene som er vedtatt i forsamlingen og i Sikkerhetsrådet om Irak siden 1991. De viktigste resolusjonene har også Iraks tilslutning og slår fast at FNs våpeninspektører uhindret skal kunne kontrollere om Saddam Husseins regime utvikler masseødeleggelsesvåpen. President Bush sa i går at Saddam Hussein har trosset alle resolusjoner. Han krevde at Irak nå retter seg etter både de tidligere resolusjonene og det som kommer ut av de nye drøftelsene i Sikkerhetsrådet USA tar initiativet til.
  • Det var en slik prosess visepresident Cheney nokså provoserende beskrev som «bortkastet tid». President Bush har lyttet til rådene fra tungvekterne i regjeringen til den forrige president Bush, og kanskje også til FNs generalsekretær Kofi Annan, og innsett at et amerikansk angrep på Irak uten hjemmel i FN-traktaten vil være et brudd på folkeretten. Det er positivt.
  • Den amerikanske snuoperasjonen legger grunnlaget for en bredere enighet i verdenssamfunnet om regimet i Bagdad. Frankrikes president Jacques Chirac har sagt at en ny FN-resolusjon bør gi Irak en frist på tre uker til å slippe inn våpeninspektørene, eller risikere et militært angrep. Statsminister Tony Blair i Storbritannia støtter også en slik linje, og har innkalt det britiske parlamentet til ekstrasesjon for å drøfte Irak-spørsmålet.
  • Norge er medlem av FNs sikkerhetsråd ut året og vil delta direkte i behandlingen av Irak-resolusjonen, som blir en av de viktigste rådet har behandlet noen gang. Presidentens krav til Irak om å holde avtalene etter Golfkrigen, er ikke urimelig. Vi regner med at den norske regjeringen vil bidra til å sikre at hensikten med den resolusjonen som nå skal vedtas, ikke er å gi haukene i Bush-regjeringen ryggdekning for å gå til angrep, men å løse Irak-krisen uten krigshandlinger.