Post- og bankansatte hjalp ranere

Oslo-politiet nøster nå opp en pakistansk ransliga. En postansatt er siktet for medvirkning til postran, mens en Nordea-ansatt er siktet for medvirkning til forsøk på bankran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siktede var ransligaens insidere. Ransutbyttet har foreløpig stoppet på seks millioner kroner. Etterforskerne holder døra åpen for at det kan være snakk om flere grove ran mot banker eller pengetransporter i Oslo-området.

Den bankansatte har tilstått å ha gitt nøkkelen sin til inngangsdøra til Nordeas filial på Årvoll i Oslo til en pakistaner, som dagen etter forsøkte å rane banken sammen med to- tre kamerater. Sjøl kom den bankansatte til stedet kort tid etter ranet, sannsynligvis for å få nøkkelen tilbake.

Tilstått

Den postansatte har tilstått å ha gitt koden til inngangsdøra på Manglerud postkontor til en person som han visste hadde planer om å rane postkontoret. Ranet skjedde kort tid etter at koden var overlevert. Den postansatte sprakk i politiavhør, etter at han formelt ble siktede for medvirkning til ranet.

Både den postansatte og den bankansatte har vært varetektsfengslet i lukkede rettsmøter, men er løslatt. Dette fordi politiet ikke lenger mener det er fare for bevisforspillelse. Kriminalpolitiet har intenst etterforsket om ligaen kan ha hatt flere insidere, men har foreløpig ikke funnet noen.

Saken er helt enestående i norsk kriminalhistorie, fordi ransofrene i bank- og postvesen har vært av pakistansk opprinnelse, det samme som ransmennene. Etter det Dagbladet forstår, ga dette faktum langt på vei etterforskerne et godt utgangspunkt for oppklaring av ranssakene.

Ransligaens antatte hovedmann, Khalid Mahmod (33), er etterlyst gjennom Interpol av Oslo-politiet. 33-åringen ble på 80-tallet dømt for det såkalte Romsås-drapet sammen med en kamerat.

Skulle melde seg

Dagbladet snakket for ei tid tilbake med 33-åringen på ei heller dårlig telefonlinje. Han var klar over at han var etterlyst, og godt informert om den meget alvorlige siktelsen. 33-åringen nektet å fortelle hvor han ringte fra.

- Jeg er uskyldig, og kommer snart til å melde meg for politiet for å reinvaske meg, sa 33-åringen.

- Hvorfor ikke komme med en gang?

- Jeg har ting å ordne opp i, vet du. Jeg er siktet på bakgrunn av røverhistorier andre siktede har fortalt politiet, for å redde eget skinn, svarte Mahmod.

33-åringen ble dømt til ti års fengsel i 1988. Han har vært på frifot i mange år allerede. Det er ubekreftede opplysninger om at han har kommet seg unna til Pakistan.

Kriminalpolitiet har foreløpig sikret seg bevis, og langt på vei fått dokumenterte tilståelser, på at ligaen har ranet tre postkontor og forsøkt å rane en Nordea-bank i Oslo i løpet av det siste året. Et titall personer, etniske pakistanere og ei norsk jente (Mahmods samboer), er siktet for ranene eller medvirkning til ranene, som har vært utført på en særdeles brutal måte med våpen og binding av betjeningen. Saken er imidlertid langt fra oppklart.

Fellestrekk

Et annet fellestrekk ved ranene og ransforsøket er at ligaen har slått til tidlig om morgenen. Dette faktum var også en ledetråd for etterforskningen når de skulle sjekke likhetspunkter mellom kuppene, noe som er rutine i ransetterforskning.

  • Det første ranet skjedde på Majorstua postkontor 20. desember i fjor. Ransligaen kom seg unna med anslagsvis 2,5 millioner kroner.

Ved dette svært brutale ranet ble en postfunksjonær på Majorstua kidnappet og holdt fanget av ligaen i elleve timer, før han før åpningstid neste morgen ble tvunget til å låse inn ranerne.

  • Det andre ranet skjedde på Manglerud postkontor 20. mars. Utbyttet ble 1,5 millioner kroner. Ligaen hadde hjelp fra en ansatt.

Den 20. i hver måned er det trygdeutbetaling her i landet. Etterforskerne mener at det sjølsagt ikke var noen tilfeldighet at ranerne slo til på den datoen.

- Den opplysningen trengte de neppe insidere for å få, sier en politikilde lakonisk til Dagbladet.

  • Det tredje ranet skjedde 16. juli på Økern postkontor. Utbyttet ble 2,2 millioner kroner.
  • Ransforsøket mot bankfilialen på Årvoll skjedde tidlig om morgenen 22. mai. Ransligaen kom etter alt å dømme inn ved hjelp av den ansatte pakistanerens nøkkel. Dette skjedde altså før åpningstid. To ansatte ble bundet, en med håndjern og den andre med tape. En tredje ansatt som kom til, klarte imidlertid å få utløst alarmen, slik at det ikke ble et ran.

Etter det Dagbladet kjenner til, er bare en helt ubetydelig del av ransutbyttene kommet til rette. Etterforskerne fingransker fortsatt de siktedes økonomi. Det er antatt at de involverte bank- og postansatte skulle få sin del av utbyttet. De har også fått sin økonomi endevendt.

Etter det Dagbladet kjenner til, er karrieren over for begge innenfor post- og bankvesen.

MANGLERUD POSTKONTOR ble ranet 20. mars i år. Utbyttet ble 1.5 millioner kroner.
ØKERN POSTKONTOR, der det tredje ranet skjedde 16. juli i år. Utbyttet ble 2,2 millioner kroner.
MAJORSTUA POSTKONTOR, ble ranet 20. desember i fjor. Ransutbytte; ca. 2,5 millioner kroner.