Post Saddam

I går var den første dagen etter at Saddam Hussein ydmykende ble hentet opp av et hull i bakken på landsbygda ved Tikrit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bildene

av diktatorens bustehode dominerte TV-nyhetene og avisenes førstesider verden over. Men bilbombene fortsatte å gå av i Irak samtidig som USAs president George W. Bush holdt sin første pressekonferanse post Saddam i Washington. Det er høyst usikkert om angrepene nå vil bli færre. Kanskje utløser arrestasjonen ny motstand mot okkupasjonen.

Det smalt også omtrent samtidig som Norges utenriksminister Jan Petersen og forsvarsminister Kristin Krohn Devold mer lokalt redegjorde i Stortinget for Norges militære innsats i Irak og ellers rundt om i verden, nå og i den nærmeste framtid. I Washington lovet Bush å «samarbeide med Irak om å utvikle en rettergang som vil tåle internasjonal gransking». Utenriksminister Jan Petersen sa i Oslo at det er «i samsvar med folkeretten at Saddam Hussein føres for en irakisk straffedomstol», forutsatt at den tilfredsstiller folkerettens krav til uavhengighet og rettssikkerhet.

Uansett blir det en kandidat til århundrets rettssak.

Med Saddam

bak lås og slå på hemmelig sted tror Petersen på fart i demokratiseringsprosessen. Men det er et åpent spørsmål om det blir noe norsk militært bidrag i Irak etter 1. juli neste år. Den NATO-ledete ISAF-styrken i Afghanistan får i stedet norsk førsteprioritet i lang tid framover. Sammen med en eventuell FN-styrke i Sudan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer