Postansatte fikk sparken

To menn er i Oslo tingrett tiltalt etter at de som postansatte skal ha medvirket til at postkontorene de jobbet på, ble ranet med skytevåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet kan ikke utelukke at de maskerte og væpnede ranerne som mandag stormet Postens brevsentral i Postgirobygget i Oslo, også fikk hjelp av en eller flere ansatte. Posten Norge nekter å røpe hvor mange utro tjenere selskapet har sparket de siste åra.

Utbytte: 3,7 mill.

De to som er tiltalt i Oslo tingrett, skal ha bidratt med såkalt innsideinformasjon. Ranene skjedde ved Økern postkontor og Manglerud postkontor i Oslo. Ransutbyttet ble på til sammen 3,7 millioner kroner. Dom i saken er ventet med det første.

Ranerne som slo til mot Postgirobygget mandag, virket lommekjente i bygget og visste nøyaktig hvilken etasje verdipostavdelingen lå i, og hvilke fluktmuligheter de hadde.

Nettopp denne detaljkunnskapen er med på å styrke mistanken om at ranerne kan ha fått informasjon på innsida. Posten sier imidlertid at den ikke har noen mistenkte i saken.

Belastning

Spekulasjonen om at innsideinformasjon kan ha hjulpet ranerne, er en ekstra belastning for de postansatte og skaper mer usikkerhet. Det mener leder Odd Christian Øverland i Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund (Postkom).

- Det er først og fremst snakk om stress. Det er jo en traumatisk og vanskelig situasjon fra før, sier Øverland. Han understreker at det er viktig at politiet undersøker alle muligheter.

Postens sikkerhetssjef Arnfinn Nordheim medgir at utro tjenere dukker opp nå og da:

- Den saken med postkontorene på Manglerud og Økern i fjor var ytterst beklagelig og veldig trist, sier Nordheim til Dagbladet på telefon fra Kanariøyene.

Nordheim vil ikke ut med hvor mange ansatte Posten har sparket for alvorlige forhold.

- Generelt vil jeg si at det ikke er noe stort antall, tatt i betraktning at det er 20000 postansatte.

Ønsker ingen festning

Nestleder i Postkom, Ingeborg Sætre, sier at det er viktig at Postgirobygget ikke utvikler seg til en festning. Hun sier at sikkerhetsopplegget fungerte under ranet mandag.

- Etterpå må en selvsagt se om det er noe man kan justere. Det skal ikke bli noe Pentagon, men et sted der folk skal jobbe, sier Sætre.