Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Postansatte gråter på jobben

TROMSØ (Dagbladet): - I perioder føler jeg meg helt utpumpet, forteller Margareth Hanssen. Den norske Postorganisasjon mener Posten driver rovdrift på sine ansatte. Mange bryter sammen i gråt på jobben. Presset blir for stort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Posten rasjonaliserer, effektiviserer og sparer: Det betyr et umenneskelig hardkjør for de få som blir igjen, hevder Den norske Postorganisasjon.

I Tromsø sentrum er det nå bare ett postkontor. Alle de andre er er historie. Totalt sett er antall funksjonærer kraftig redusert. Det merker Margareth Hanssen. Hun jobber i skranketjenesten på Tromsø Postkontor.

- Av og til er køene fryktelig lange her. Arbeidsmengden har økt enormt, i perioder er arbeidspresset veldig stort. Noen ganger føler jeg meg helt utpumpet når jeg kommer hjem, forteller Hanssen til Dagbladet.

Overtid

Bente Johnsen i Den norske Postorganisasjon sier at personalsituasjonen i Posten nå er i ferd med å nærme seg bristepunktet. I et referat fra et møte mellom de ansatte og ledelsen i Troms og Finnmark postregion gis det en dyster situasjonsbeskrivelse.

Folk får ikke avviklet ferien.

Fortvilte ansatte bryter sammen i gråt.

Mange frykter oppsigelser, og er usikre på hvor lenge de får beholde jobben.

Ufrivillig, pålagt overtid er et stort problem.

Utstrakt bruk av tilfeldige vikarer fører til merarbeid for de fast ansatte.

Hovedavtalen brytes. Folk får ikke tjenestefri for å delta på møter og kurs.

Ansatte jobber doble skift for å få unna arbeidsmengden.

Sjukemeldinger

- Det går på helsa løs, og resultatet er mange flere sjukemeldinger. For mange er Posten blitt en dårlig arbeidsplass. Omstillingen går alt for raskt., sier Bente Johnsen.

- Enkeltmennesket blir helt borte i iveren etter å spare penger, sier Johnsen.

Hun er fagforeningsleder for de postansatte i Troms og Finnmark, og hun synes det er underlig at tidligere faste stillinger nå fylles opp av korttidsvikarer.

- Jeg kjenner meg ikke helt igjen i de ansattes krisebeskrivelser. Likevel må vi innrømme at vi muligens har bommet litt på nedbemanningen. Det er nok riktig at beregningene våre om lavere skranketrafikk ikke har vært helt korrekte, sier postsjef Robert Fagermo til Dagbladet.

Kaos

På Finnsnes Postkontor i Midt-Troms oppsto det for eksempel fullt kaos da nedbemanningen var gjennomført. Nå blir de «overflødige» erstattet av vikarer fra Norsk Personal.
Postsjef Fagermo innrømmer at dette er et aldri så lite paradoks. Nå vurderer han å ansette faste medarbeidere i stillingene - som det for halvannen måned siden ikke var bruk for.

Han vil også ta kontakt med et vikarbyrå for å bygge opp en base av faste vikarer.

<B>HARDT KJØR:</B> Postfunksjonær Margareth Hanssen (til høyre) føler seg utslitt. De ansatte mener rasjonaliseringen i Posten innebærer rovdrift på de få som blir igjen.
Hele Norges coronakart