Postboksselskaper i Alta har forsynt norske fiskebruk med billig arbeidskraft i 14 år

Billig arbeidskraft fra postboksselskaper

En postboks i Alta. 37 selskaper med samme adresse. Et nettverk som leker katt og mus med norske myndigheter. Her formidles «billige» litauere til norske fiskebruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det norsk-litauiske nettverket har stått bak grov sosial dumping på en rekke fiskebruk i Nord-Norge og på Vestlandet. Til tross for gjentatte lovbrudd har ingen greid å stanse dem. Nettverket har operert med nærmere 100 selskaper i Norge. Rundt halvparten av dem er, eller har vært, registrert på tre adresser i Alta.

Arbeidstilsynet har avslørt omfattende lovbrudd blant annet ved Andenes Fiskemottak, der litauiske arbeidere har vært leid inn i flere år. Andenes Fiskemottak har bestridt lovbruddene, men lover nå å «rydde opp».

Innleie av arbeidere er ifølge Arbeidstilsynet skjult bak en fiffig selskapsmodell som angivelig overtar deler av produksjonen som underleverandør. En rekke fiskebruk har også i år benyttet seg av nettverkets tjenester.

Dagbladets undersøkelser viser at det vi har valgt å kalle Adversitus-nettverket består av nesten 100 selskaper, mange med en levetid på under et år. Vi har også kartlagt hvordan dette nettverket i 14 år har formidlet arbeidere fra Litauen til norske fiskebruk - til vilkår langt under norske lønns- og arbeidsforhold.

«Slavelignende forhold»

- Eierne av disse fabrikkene må vite at de utnytter folk under slavelignende forhold. Holdningen er at vi kommer fra Litauen og skal gjøre det vi får beskjed om. Jeg måtte jobbe stor deler av døgnet, ikke klage og bo i elendig hus, sier litauiske Jurgita Simkuviene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer