Posten får ikke øke portoen

Posten nektes å øke portoen som planlagt 1. januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Post og teletilsynet har varslet det statlige budbringerselskapet at det ikke er grunnlag for å øke portoen for post mellom 100 og 350 gram fra 1. januar. Tilsynet mener også at Posten må gjennomføre prisreduksjoner for leveringspliktig adressert brevpost over 350 gram.m Post og teletilsynet har blant annet ansvaret for at Posten følger Postloven

Informasjonsdirektør Elisabeth Gjølme sier til NTB at prisøkningen er helt nødvendig.

- Posten må kunne tillates å tjene penger. Skal vi bli så lønnsomme som Stortinget krever at vi skal, så tilsvarer det at vi skal gå med et overskudd på 800 millioner, sier Gjølme.

Tilsynet har ikke noe mot at Posten tjener penger, men tilsynet påpeker i et brev til selskapet at på de monopoliserte tjenestene kan ikke Posten beregne seg hva slags margin som helst.

Tilsynet har kommet fram til at Posten tjente for mye de produktene de har enerett på i 2002. Posten er ikke enige i tilsynets beregningsmetode. Samferdselsdepartementet har godkjent at Posten kan øke takstene, men tilsynet, som har bedre kompetanse og som har studert Postens virksomhet langt grundigere enn byråkratene i departementet, mener Posten ikke har noen grunn til å øke portoen.

Post- og teletilsynet ber Posten om å dokumentere sitt behov for økte portosatser. Posten mener at de ikke har økt prisene de siste tre årene og at det er grunn god nok til å øke dem nå. Tilsynet mener en slik argumentasjon ikke er relevant, ettersom Posten kan redusere sine kostnader framfor å øke dem.

Tilsynsdirektør Willy Jensen har gitt Posten frist til 26. januar med å kommentere det varslede vedtaket fra Post- og teletilsynet.

PORTOTAKSTER FRA 1. JANUAR 2004

VEKT (GRAM)

PRIS I DAG

PRIS FRA NYTTÅR

20

5,50

6

50

8,50

9

100 

11

12

350

22 

24

1000

55

55

2000

120

120

<B>MÅ FÅ TJENE:</B> Informasjonsdirektør Elisabeth Gjølme i Posten mener portoøkning er nødvendig for å øke marginene.