Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Posten frykter for 6 000 000 000 kroner etter Ap-vedtak

Har slått seg opp i utlandet de siste åra. Frykter EU tar fra dem millioner av svenske kunder.

KAN GÅ PÅ EN SMELL: 27 prosent av alle postens inntekter kommer fra satsingene i utlandet. Det utgjør seks milliarder kroner, som de nå frykter kan forsvinne som følge av at den rødgrønne regjeringen vil bruke reservasjonsretten for å hindre at Postdirektivet inkluderes i norsk lovgivning. 
FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
KAN GÅ PÅ EN SMELL: 27 prosent av alle postens inntekter kommer fra satsingene i utlandet. Det utgjør seks milliarder kroner, som de nå frykter kan forsvinne som følge av at den rødgrønne regjeringen vil bruke reservasjonsretten for å hindre at Postdirektivet inkluderes i norsk lovgivning. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenberg bekreftet i dag at regjeringen vil bruke reservasjonsretten for å stanse innføringen av EUs postdirektiv i Norge. Dersom Norge og EU ikke kommer til enighet, kan EU gå til mottiltak og suspendere deler av EØS-avtalen.

Leverer til halve Sverige Statlig eide Posten Norge frykter at vedtaket får store konsekvenser for engasjement i resten av Europa. Selskapet hadde seks milliarder kroner i inntekter for å levere post, pakker og ulike typer gods utenfor Norge i 2010. Overskuddet var på 900 millioner, opplyser selskapet.

- En norsk reservasjon mot Postdirektivet skaper utrygghet ved alt av Posten Norges virksomhet i utlandet, sier kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjøme til Dagbladet.

Siden 2003 har selskapet blant annet fått halvparten av svenske husstander i sin kundeportefølje, gjennom å eie selskapet Bring Citymail.

HÅPER PÅ DIPLOMATIET: Konsernsjef Dag Mejdell og kommunikasjonsdiretør Elisabeth H. Gjølme i Posten Norge. Foto: Morten Holm / SCANPIX .
HÅPER PÅ DIPLOMATIET: Konsernsjef Dag Mejdell og kommunikasjonsdiretør Elisabeth H. Gjølme i Posten Norge. Foto: Morten Holm / SCANPIX . Vis mer

Gjølme frykter store tap i framtida.

- Om EU gir Posten Norge begrensinger i Sverige, slik at vi ikke kan levere post til kundene våre, så får det store konsekvenser, sier Gjølme til Dagbladet.

- Må jobbe diplomatisk Fagfolk tror det kan blir tøffe runder framover for å unngå at EU svarer ved å ramme norske interesser.

- Det er klart at Norge må jobbe diplomatisk framover for å minimalisere skaderisikoen, sier Fredrik Sejersted, professor i europarett ved Universitetet i Oslo.

TAPTE I SALEN: Jens Stoltenberg tapte avstemningen om hvorvidt Arbeiderpartiet, og dermed regjeringen, skal si nei til EUs postdirektiv. Det kommer til å skaffe ham statlige Posten Norge og utenriksdepartementet hodebry framover. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
TAPTE I SALEN: Jens Stoltenberg tapte avstemningen om hvorvidt Arbeiderpartiet, og dermed regjeringen, skal si nei til EUs postdirektiv. Det kommer til å skaffe ham statlige Posten Norge og utenriksdepartementet hodebry framover. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Etter min mening er dette mye mer dramatisk enn en reservasjon mot datalagringsdirektivet, som ble diskutert nylig. Postdirektivet ligger i kjernen av EØS-avtalen og derfor kan en større del av avtalen berøres, dersom EU ønsker å treffe mottiltak, sier Sejersted.

Monopol på 50 gram Postdirektivet som snart skal til behandling i Stortingets EØS-komite er det tredje i rekken. Fra før er monopolet for pakker over 50 gram opphevet.

- Brevdistribusjon under 50 gram utgjør nå 13 prosent av vår omsetting. 87 prosent av våre inntekter kommer fra områder der vi konkurrerer med andre. Vi regner med antallet pakker under 50 gram kommer til å halveres de neste ti årene, sier Gjølme.

Frykter ikke for Posten Forbundsleder Odd Christian Øverland i Norsk post og kommunikasjonsforbund trekker på skuldrene av bekymringene i konsernledelsen. Han betviler også tallene på inntekter fra utenlandssatsingen.

- Jeg deler ikke denne bekymringen i det hele tatt. Ifølge den juridiske utredningen er det sannsynlig at deler av eller hele vedlegg elleve blir suspendert fra EØS-avtalen, men det vil ikke ramme forretningene i utlandet, sier Øverland.

- Hva om Posten Norge ikke får operere i Sverige lenger?

- Det vil jo bare bidra til et positivt resultat for oss, der taper Posten penger i dag, sier Øverland.

BLIR MYE JOBB: Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Utenriksdepartementet får en tung tid med å redusere de diplomatiske ringvirkningene av at Norge bruker reservasjonsretten, tror professor Fredrik Sejersted. På bildet fra venstre: Jonas Gahr Støre, Fredrik Sejersted og Ulf Sverdrup. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
BLIR MYE JOBB: Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Utenriksdepartementet får en tung tid med å redusere de diplomatiske ringvirkningene av at Norge bruker reservasjonsretten, tror professor Fredrik Sejersted. På bildet fra venstre: Jonas Gahr Støre, Fredrik Sejersted og Ulf Sverdrup. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
FORNØYD: Lederen av LO-forbundet Postkom, Odd Christian Øverland, smiler etter at Arbeiderpartiets landsmøte på Folkets Hus, Oslo Kongressenter, vedtok å bruke reservasjonsretten mot innføring av postdirektivet i Norge søndag. Han tror ikke det får store negative konsekvenser for Posten Norge. Foto: Erlend Aas / Scanpix
FORNØYD: Lederen av LO-forbundet Postkom, Odd Christian Øverland, smiler etter at Arbeiderpartiets landsmøte på Folkets Hus, Oslo Kongressenter, vedtok å bruke reservasjonsretten mot innføring av postdirektivet i Norge søndag. Han tror ikke det får store negative konsekvenser for Posten Norge. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media