SKREMSLER: Samferdelsminister Ketil Solvik-Olsen mener Postkom skremmer med prisøkning på porto som det ikke er faktisk grunnlag for. Postkom maner KrF og Venstre til å stemme mot postloven regjeringen har lagt fram, og har nå sendt en videohilsen til alle delegatene på KrFs landsmøte.
Nina Hansen / Dagbladet
SKREMSLER: Samferdelsminister Ketil Solvik-Olsen mener Postkom skremmer med prisøkning på porto som det ikke er faktisk grunnlag for. Postkom maner KrF og Venstre til å stemme mot postloven regjeringen har lagt fram, og har nå sendt en videohilsen til alle delegatene på KrFs landsmøte. Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Posten har allerede konkurranse: E-post har kommet for å bli

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener Postkom driver skremselspropaganda om postloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samferdelsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener LO-organisasjonen Postkom utelater elementære fakta i sin argumentasjon mot postloven, der EUs tredje postdirektiv er innlemmet.

Forbundsleder Odd Christian Øverland har sendt en videohilsen til KrFs landsmøte i Trondheim der han advarer mot de negative distriktskonsekvensene av loven.

Færre brev -Stadig færre sender brevpost. Det har vært rundt 50 prosent nedgang i Postens brevomdeling siden 2000. Og fallet vil fortsette.

Næringslivet og innbyggerne bruker heller digitale løsninger som ofte er tilnærmet gratis.

Så når Postkom frykter konkurranse om vanlig brevpost, så må vi minne om at den konkurransen har eksistert i mange år. Det kalles e-post. Og for å si det litt enkelt, e-post har kommet for å bli, sier samferdelsministeren.

Ikke distriktsfiendtlig Han minner om at det allerede er full konkurranse på alle brev og pakker over 50 gram.

- Jeg har ikke registrert noen klager om at tilbudet på pakkepost er distriktsfiendtlig på grunn av konkurransen.

Posten Norge klarer seg også utmerket godt i konkurransen om kundene. Jeg synes det er bra folk engasjerer seg, men la oss holde debatten på et jordnært nivå, sier Frp-statsråden.

- Ikke prisvekst - Vi skal fortsatt ha enhetsporto for enkeltsendinger, altså lik porto uavhengig av hvor i Norge du sender brevet ditt. Kundene vil altså ikke oppleve den prisveksten Postkom skremmer med.

Posten har selv etterlyst nytt lovverk, hvor de som bedrift får et oppdatert regelverk som er bedre koordinert med andre land. Samtidig blir forbrukervernet styrket med et eget klageorgan.

Ikke brev på lørdag - Det folk kanskje vil legge merke ti, er at det blir slutt på postomdelingen på lørdager. Jeg hører dog fra mange at det er lenge siden de fikk brev på lørdager.

En vanlig lørdag har 75 % mindre post enn øvrige dager. Posten drifter dermed et stort sorterings- og omdelingssystem men med ganske få brev. Dette grepet vil spare norske skattebetalere rundt 300-400 millioner kroner i året.

Avisene distribueres - Jeg tror få av oss vil savne at det kommer regning eller reklame på en lørdag. Men, vi sikrer at aviser fortsatt skal distribueres på lørdager. Det har vært viktig for mange, og var noe vi spesielt ba om innspill på i høringen.

Avisen er jo ferskvare, og mange foretrekker avisen i papirformat selv om digitalversjon er tilgjengelig, sier Solvik-Olsen.