Posten må betale bot på 83 millioner

Hindret rival mener EFTA-domstolen.

DØMT: EFTA-domstolen mener Posten, her ved konsernsjef Dag Mejdell, hindret konkurranse. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
DØMT: EFTA-domstolen mener Posten, her ved konsernsjef Dag Mejdell, hindret konkurranse. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Posten må betale 83,6 millioner kroner i bot for å ha hindret konkurrenter i å etablere seg på markedet, slår EFTA-domstolen fast.

Sommeren 2010 ila EFTAs overvåkingsorgan ESA Posten en bot på 102 millioner kroner for å ha hindret konkurrenter i å etablere seg på markedet gjennom produktet Post i Butikk.

Posten avviste at de ekskluderte andre aktører og anket saken inn for EFTA-domstolen.

EFTA-domstolen ga onsdag ESA medhold i saken, men justerte ned boten til 11,112 millioner euro, som utgjør 83,6 millioner kroner med dagens eurokurs.

Høyere priser Posten Norge ble klaget inn for ESA av den tyske giganten Deutsche Bahn. Datterselskapet Schenker Privpak driver med distribusjon, og striden dreier seg om avtaler Posten Norge inngikk med butikkjeder og kiosker om kun å levere pakker fra Posten.

— Norske forbrukere har betalt høyere priser for færre steder å hente varer de har bestilt over internett, i stedet for å nyte godt av lavere priser og flere hentesteder å velge fra, sier Alexander Wismeth, juridisk direktør for DB Schenker i en kommentar til dommen.

Ikke ankes Etter åtte års gransking slo ESA fast at Posten i kraft av sin dominerende stilling hadde misbrukt sin markedsmakt og dermed brutt artikkel 54 i EØS-avtalen.

Ifølge ESA hadde Posten i perioden 2000 til 2006 hindret Schenker i å tilby norske forbrukere et alternativt distribusjonsnettverk når de handlet på internett og postordre.

Måten det ble hindret på var gjennom et krav overfor butikkjedene om eksklusivitet for Post i Butikk-konseptet. Posten mente at klausulene om eksklusivitet i avtalene ikke var ulovlige. En dom i EFTA-domstolen i Luxembourg kan ikke ankes.

Halv milliard Parallelt med saken i EFTA-domstolen krever Schenker Privpak nesten en halv milliard kroner i erstatning fra Posten Norge. Selskapet mener Posten har hindret Schenker i å bygge opp et landsdekkende nettverk for pakkepost.

— Dagens avgjørelse fra EFTA-domstolen er bindende for Oslo tingrett i erstatningssaken og tar oss derfor nærmere et positivt utfall der, sier advokat Jon Midthjell, som representerer DB Schenker i saken.

Ifølge juridisk direktør i Schenker påvirkes ikke kravet om erstatning av at Posten nå har trukket seg ut av markedet.

— Posten er fortsatt ansvarlig for alle skadevirkningene av lovbruddet som ble begått i perioden 2000-2006, sier Alexander Wismeth.

(NTB)