Konsernsjef Bjørn Ivroth opplever en solid verdiøkning på Evry. Fotograf: Leif Håvar Kvande. 
Konsernsjef Bjørn Ivroth opplever en solid verdiøkning på Evry. Fotograf: Leif Håvar Kvande. Vis mer

Posten og Telenor kan ha gått glipp av ni milliarder

Verdien på Evry er femdoblet på to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Oppkjøpsfondet Apax kjøpte Evry av børs for 3,4 milliarder kroner i 2015. Nå blir det comeback med opptil femdobbel pris.

Tidlig fase

- Evry er bare et tastetrykk unna en børsnoteringsprosess. Prosessen er i en tidlig fase, men meglerhusene har allerede pitchet seg inn, og kommet med forslag til hvordan «bruden kan kles opp», sier en kilde til Finansavisen. Vedkommende viser til tre meglerhus og to andre med kjennskap til prosessen.

Etter at det britiske oppkjøpsfondet Apax sikret seg 88 prosent av Evry-aksjene i begynnelsen av 2015, og deretter tok IT-selskapet av børs, skal en reintroduksjon være høyaktuell, skriver Finansavisen torsdag.

Kontrollert nedsalg

Etter det Finansavisen erfarer skal det være snakk om et kontrollert nedsalg fra Apax i forbindelse med en børsnotering, mens PE-selskapet ønsker å beholde kontrollen.

Da Apax la inn bud på samtlige aksjer i Evry vinteren 2015, lød prisen på 16 kroner pr. aksje. De største eierne, Posten (40 prosent) og Telenor (30 prosent), hadde allerede gitt sin forhåndsaksept, mens nesten samtlige minoritetsaksjonærer, med unntak av PE-selskapet Polygon, fulgte styrets anbefaling om å selge.

Rett etter at selgerne hadde fått oppgjøret i mars 2015, vedtok generalforsamlingen i Evry, etter at Apax hadde full kontroll, et utbytte på én milliard kroner, hvorav 880 millioner gikk til Apax. Dermed var prisen redusert til 12,24 kroner aksjen.

Store verdier

På 12,24 kroner ble egenkapitalen i Evry verdsatt til 3,4 milliarder kroner. I dag, to år etter Apax’ oppkjøp, har verdiene skutt i været. Ifølge Finansavisen skal verdiene ha femdoblet seg til mellom 15 og 16 milliarder kroner. Inkluderes gjeld på oppunder 4 milliarder, er selskapsverdien på rundt 20 milliarder kroner.

Avkrefter ikke

Evrys kommunikasjonssjef Geir Remman hverken bekrefter eller avkrefter spekulasjonene om børsnoteringsprosessen.

- Vi kan ikke kommentere dette, sier Remman til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
«Ukjent» nordmann god for 20 milliarder kroner
Donald Trump fikk nei - milliardær fra Larvik fikk ja