DRONEPOST:  Sveits skal begynne å levere post med droner. Her flyr en av postdronene med en liten pakke i Bas-Vully. Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
DRONEPOST: Sveits skal begynne å levere post med droner. Her flyr en av postdronene med en liten pakke i Bas-Vully. Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTTVis mer

Posten om dronebruk: - Ikke aktuelt for oss med det første

I sommer vil det sveitsiske postvesenet forsøke å sende post med ubemannede droner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag meldte det statlige sveitsiske postvesenet at de i juli kommer til å teste ut ubemannede droner til postfrakt.

Ifølge NTB skal SwissPost se store muligheter i dronebruk, særlig med tanke på å få pakker levert til avsidesliggende og vanskelig tilgjengelige bygder.

Foreløpig til bruk i nødtilfeller - Dronen har en ekstremt lett konstruksjon og kan levere pakker på opptil 1 kilo over mer enn 10 kilometer med kun ett batteri, skriver SwissPost i en pressemelding tirsdag.

Likevel skriver SwissPost at de ikke regner med vidstrakt bruk av doningene i stor skala før om minst fem år.

I mellomtiden skal de brukes ved nødtilfeller, som når et område blir kuttet av fra omverdenen ved naturkatastrofer eller lignende, melder Times LIVE.

SwissPost er ikke det første leveransefirmaet som har eksperimentert med bruk av droner.

Nettgiganten Amazon lanserte i 2013 en plan for å kunne levere pakker innen 30 minutter ved hjelp av dronene.

- Har andre løsninger I Norge er Posten foreløpig avventende med tanke på dronebruk. 

- Vi ser at flere aktører prøver ut droner, men dette er foreløpig ikke aktuelt for oss i Posten, sier Gunnar Henriksen, konserndirektør for E-handel i Posten Norge.

Han sier at Posten allerede har flere gode løsninger for levering av pakker, deriblant Post i Butikk, levering i postkassen og levering på døren, som egner seg bedre til masselevering.  

- Per i dag er ikke droneteknologien effektiv nok til at vi vurderer å ta den i bruk, sier Gunnar Henriksen til Dagbladet.