Posten skrur opp prisene

Posten Norge har over nyttår økt prisene på brevpost innland. Det er laget nye vektklasser som gir kundene færre valgmuligheter, og til sommeren stiger prisene ytterligere på grunn av innføringen av moms på posttjenester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med få unntak blir det vesentlig dyrere for privatpersoner å sende post i år enn i fjor. I enkelte prisgrupper øker portoen med 70 prosent. Posten selv hevder de vil få en inntektsreduksjon i år på grunn av de nye prisene, men da har man også inkludert storkundene som sender flere titusen brev i året.

Nytt fra i år er at du ikke lenger kan betale for pakker inntil 250 gram og 500 gram. Nå må du betale for pakker inntil 350 gram eller én kilo. Det er kun de som sender pakker mellom 251 gram og 350 gram som kommer billigere ut av denne omleggingen av vektklassene. De får redusert portoene med 8,50 kroner per forsendelse.

Også for de tyngste pakkene inntil to kilo blir det rimligere. Før kostet disse forsendelsene 180 kroner, mens de i dag koster 100 kroner. Men det er ikke her Posten taper de store inntektene. Disse pakkene utgjør under en prosent av all post som sendes her i landet. Det store volumet er blant brev opp til 50 gram. Her øker prisene mellom 7-11 prosent. Fra 1. juli innføres moms på posttjenester noe som betyr nok et prishopp.

- Vi må øke prisene til sommeren når postsendinger blir momsbelagt, sier informasjonsdirektør i Posten Norge, Elisabeth H. Gjølme til Dagbladet.no.

Et tips for deg som vil spare litt penger selv om de fleste portoprisene for privatpersoner har økt, er å pakke om store pakker over én kilo. Du må selvfølgelig beregne mer emballasje, men klarer du å gjøre pakken under én kilo, delt på to pakker, sparer du ti kroner i forhold til prisen for en pakke inntil to kilo.