Postergutten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Endelig kunne republikanerne juble slik man jubler for en ekte kjendis. De som hadde sett Oprah Winfrey stå på scenen sammen med Barack Obama og kalle han "The One", de som hadde sett Beyoncé Knowles og Bruce Springsteen synge for han, de som hadde sett den nye presidenten smile på bilder sammen med George Clooney, Jennifer Aniston, Samuel L. Jackson, Ben Affleck og Robert De Niro, kunne endelig skryte av å ha en egen filmstjerne på sin side. Da skuespiller Jon Voight gikk på talerstolen på republikanernes årlige veldedighetsmiddag i Washington D.C. mandag kveld, kom Hollywood endelig til de konservative.

For hvem var det i grunn som heiet på John McCain under presidentvalgkampen? Det var mange rike. Mange velansette. Det var generelt mange, ettersom han faktisk fikk 45,7 prosent av stemmene. De som imidlertid manglet, var dem man kjenner igjen fra filmplakater og ukeblader. De mest berømte og beundrede. Den eneste kjendisen som offentlig sto fram og sa hun støttet den republikanske presidentkandidaten, var den unge blonde realitystjernen Heidi Montag fra «The Hills». Hun ga også ut en musikkvideo der hun åler seg rundt i sanden i bikini.

Det var først mandag denne uka en tungvekter tok bladet fra munnen. Og han snakket aller først ut mot sine egne.

– Jeg skammer meg over at si at Hollywood var blant kreftene som dro president Bush ned, og som var innflytelsesrike i å få Obama valgt, sa Jon Voight der oppe på talerstolen, og fortsatte med å si at han syntes det var utrolig at så mange unge mennesker og medier som ble lurt av Obama.

En av dem som ble «lurt» er Voights egen datter, Angelina Jolie. Selv om hun aldri gikk ut og offentlig støttet noen presidentkandidat, sa hun i et intervju med Vanity Fair i fjor at hun kunne tenke seg å stemme på Obama fordi han «kjemper for internasjonal rettferdighet, vil bidra millitært i folkemord i utlandet og stenge Guantanamo Bay.» Hun sa også at Obama som amerikansk president ville være «bra for familien sin». Og med familien, mente hun ganske sikkert ikke pappa Jon, all den tid hun etter sigende ikke har vært på talefot med han på mange år. Noen epler faller langt fra stammen.

– Det gjør meg trist å tenke på at vi pleide å være den dominerende pådriveren for godhet i verden, sa Jon Voight og lot på ekte Hollywood-vis blikket dramatisk sveipe over forsamlingen.

– Vi som amerikanere kjente USA som et mektig land. Vi var hele verdens frigjørere. Vi er på vei til å bli en svak nasjon nå (…) Vi, og vi alene, er dem som kan frigjøre denne nasjonen fra Obamas undertrykkelse, sa skuespilleren.

Etterpå var det, så vidt man kunne se på tv-kameraene, ett eneste menneske i salen som reiste seg og ga han stående applaus. Men om Jon Voight ikke klarte å lage like stor entusiasme på den republikanske middagen som kjendisene gjorde for Obama under valgkampen, så klarte han sikkert i det minste å irritere datteren sin enda litt mer.