Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Postet video av IS' leder, fikk opplæring i sharia og tok arabisk navn. - Visste ikke hva IS var

Terrortiltalt trønder (34) presses hardt av aktor.

POSTET VIDEO: Bildet er fra videoen verdalingen postet på sosiale medier kort tid etter ankomsten til Syria. Den inneholder talen til IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi idet han proklamerer sitt såkalte kalifat i Mosul i juli 2014. Foto: IS-video / AP / NTB Scanpix
POSTET VIDEO: Bildet er fra videoen verdalingen postet på sosiale medier kort tid etter ankomsten til Syria. Den inneholder talen til IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi idet han proklamerer sitt såkalte kalifat i Mosul i juli 2014. Foto: IS-video / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 34-årige trønderen som er tiltalt for å ha vært med i Den islamske stat (IS) og inngått såkalt terrorforbund med dem, presses hardt av aktoratet under krysseksaminasjonen i Oslo tingrett.

PRESSER TILTALTE: Statsadvokat Kim Sundet fra Det nasjonale statsadvokatembetet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
PRESSER TILTALTE: Statsadvokat Kim Sundet fra Det nasjonale statsadvokatembetet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Over to dager har verdalingen forklart seg fritt om hvordan og hvorfor han reiste til Syria i 2014 og ble der i halvannet år. Selv sier 34-åringen at han reiste for å hjelpe ofrene for president Bashar al-Assads krigføring, og nekter for noensinne å ha vært væpnet fremmedkriger.

- Visste ikke

Men statsadvokat Kim Sundet og politiadvokat Thomas Blom presser ham hardt. De finner historien hans svært lite troverdig, og mener han umulig kan ha reist til Syria uten å vite hva IS var og sto for, slik han selv hevder.

- Du hadde ingen formening om hvem som hadde makten der du skulle?

- Nei.

- Du visste ikke at det var IS?

- Nei.

Trønderen har forklart at han ved ankomst til IS' «hovedstad» Raqqa postet et bilde av et IS-flagg og en væpnet kriger på sosiale medier. Dette gjorde han ifølge seg selv etter oppfordring, for å vise at han var kommet fram til Syria.

- Det fins vel andre måter å vise at man er kommet til Syria på? spør Sundet undrende.

I samme tidsrom postet også verdalingen en video av «kalifatet»s grunnlegger Abu Bakr al-Baghdadi.

IS-LEDER: Ny informasjon om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi avslører detaljer om hans personlige liv, og hvordan han ble leder av terror-organisasjonen. Video: CNN Vis mer

- Jeg har aldri sett hele talen, forklarer den terrortiltalte trønderen.

Tok arabisk navn

34-åringen har også forklart at han ved ankomst til landet gjennomgikk en sikkerhetskontroll, et kurs i sharia (tradisjonell islamsk lov) og ga seg selv et arabisk navn. Aktoratet får ikke dette til å rime med at han ikke visste noen ting om IS før han reiste.

- Jeg hadde et bilde av at de var i opposisjon til Assad, sier verdalingen.

- Visste du at de hadde henrettet fanger og inntatt Mosul?

- Nei. Jeg hadde ingen kunnskap om IS.

- Sjekket du på nettet hva de sto for?

- Nei.

- Hvorfor ville du dit?

- Jeg hadde sett videoer av kjemiske angrep. Det stakk meg i hjertet. Jeg ville være med og evakuere sivilbefolkningen.

- Du fra Trøndelag skulle ned til Homs og hjelpe folk ut av bomberuiner? Men fins det ikke hjelpeorganisasjoner som gjør slike ting? spør Sundet.

Verdalingen oppgir at han ønsket å slutte seg til sine venner fra Innherred - et konvertittektepar som reiste til Syria noen måneder i forveien. Mannen ble drept i 2015, mens kvinnen fremdeles skal befinne seg i IS-kontollert område.

- Jeg hørte at de var i Homs. Men jeg hadde knapt sett et kart over Syria, sier han.

- Fikk gå fritt omkring

34-åringen har forklart at han etter hvert ble desillusjonert og dessuten slet med en ryggskade som ingen kunne behandle ham for i IS-kontrollert Syria. Derfor gjorde han gjentatte forsøk på å rømme til Tyrkia, og ble etter hvert utsatt for represalier fra IS, som satte ham i fengsel. Men etter å ha erklært seg som sivilist fikk han gå, mot bl.a. å gi fra seg våpenet. Etter det fulgte en periode der han planla nye fluktforsøk, ifølge ham selv.

BESLAG: Verdalingen hadde med seg disse gjenstandene da han ble pågrepet av tyrkiske grensevakter i april i fjor: en laseravstandsmåler og et GoPro-kamera. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
BESLAG: Verdalingen hadde med seg disse gjenstandene da han ble pågrepet av tyrkiske grensevakter i april i fjor: en laseravstandsmåler og et GoPro-kamera. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Du ble kastet ut i IS-land og fikk gå fritt omkring? Det var ikke mer kontrollert, kan det stemme? spør Sundet.

- Ja. Og det var flere som tok avstand fra IS og bare lette etter en mulighet til å komme seg ut.

- Men du sa jo at det ikke var særlig populært å ta seg ut av Syria.

- Ja, jeg fikk høre at det var forbudt. Det var en nervepirrende opplevelse, for å si det mildt.

- Hva oppfattet de deg som før du ble sivilist?

- Vet ikke. Jeg hadde ikke vært på innsida, så jeg utgjorde ikke noen sikkerhetsfare.

- Men du hadde jo vært igjennom sikkerhetskontroll, tatt shariakurs, tatt arabisk navn. Så han skulle bare tro på deg?

- Ja.

- Må ha vært naiv

Ekstremismeforsker Lars Gule mener verdalingen må ha vært usedvanlig naiv dersom han i november 2014 dro til Syria uten å ha fått med seg hva IS var for noe. På dette tidspunktet hadde terrororganisasjonen halshogd flere vestlige journalister, og overgrepene mot jesidiene var svært mye omtalt i mediene.

I RETTEN: Ekstremismeforsker Lars Gule. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
I RETTEN: Ekstremismeforsker Lars Gule. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Vanlig opplyste mennesker kunne ikke unngå å vite, høsten 2014, hva IS sto for - det var overalt, til og med i hans lokalavis (som omtalte at vennene hans hadde dratt til Syria, red.anm.), sier Gule til Dagbladet.

Men han legger til:

- Likevel fins det jo folk som overhodet ikke ser på nyheter. Er han en slik? Var han så naiv som han gir inntrykk av? Det er et åpent spørsmål.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!