POSTET VIDEO: Bildet er fra videoen verdalingen postet på sosiale medier kort tid etter ankomsten til Syria. Den inneholder talen til IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi idet han proklamerer sitt såkalte kalifat i Mosul i juli 2014. Foto: IS-video / AP / NTB Scanpix
POSTET VIDEO: Bildet er fra videoen verdalingen postet på sosiale medier kort tid etter ankomsten til Syria. Den inneholder talen til IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi idet han proklamerer sitt såkalte kalifat i Mosul i juli 2014. Foto: IS-video / AP / NTB ScanpixVis mer

Postet video av IS' leder, fikk opplæring i sharia og tok arabisk navn. - Visste ikke hva IS var

Terrortiltalt trønder (34) presses hardt av aktor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 34-årige trønderen som er tiltalt for å ha vært med i Den islamske stat (IS) og inngått såkalt terrorforbund med dem, presses hardt av aktoratet under krysseksaminasjonen i Oslo tingrett.

PRESSER TILTALTE: Statsadvokat Kim Sundet fra Det nasjonale statsadvokatembetet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
PRESSER TILTALTE: Statsadvokat Kim Sundet fra Det nasjonale statsadvokatembetet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Over to dager har verdalingen forklart seg fritt om hvordan og hvorfor han reiste til Syria i 2014 og ble der i halvannet år. Selv sier 34-åringen at han reiste for å hjelpe ofrene for president Bashar al-Assads krigføring, og nekter for noensinne å ha vært væpnet fremmedkriger.

- Visste ikke

Men statsadvokat Kim Sundet og politiadvokat Thomas Blom presser ham hardt. De finner historien hans svært lite troverdig, og mener han umulig kan ha reist til Syria uten å vite hva IS var og sto for, slik han selv hevder.

- Du hadde ingen formening om hvem som hadde makten der du skulle?

- Nei.

- Du visste ikke at det var IS?

- Nei.

Trønderen har forklart at han ved ankomst til IS' «hovedstad» Raqqa postet et bilde av et IS-flagg og en væpnet kriger på sosiale medier. Dette gjorde han ifølge seg selv etter oppfordring, for å vise at han var kommet fram til Syria.

- Det fins vel andre måter å vise at man er kommet til Syria på? spør Sundet undrende.

I samme tidsrom postet også verdalingen en video av «kalifatet»s grunnlegger Abu Bakr al-Baghdadi.

IS-LEDER: Ny informasjon om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi avslører detaljer om hans personlige liv, og hvordan han ble leder av terror-organisasjonen. Video: CNN Vis mer

- Jeg har aldri sett hele talen, forklarer den terrortiltalte trønderen.

Tok arabisk navn

34-åringen har også forklart at han ved ankomst til landet gjennomgikk en sikkerhetskontroll, et kurs i sharia (tradisjonell islamsk lov) og ga seg selv et arabisk navn. Aktoratet får ikke dette til å rime med at han ikke visste noen ting om IS før han reiste.

- Jeg hadde et bilde av at de var i opposisjon til Assad, sier verdalingen.

- Visste du at de hadde henrettet fanger og inntatt Mosul?

- Nei. Jeg hadde ingen kunnskap om IS.

- Sjekket du på nettet hva de sto for?

- Nei.

- Hvorfor ville du dit?

- Jeg hadde sett videoer av kjemiske angrep. Det stakk meg i hjertet. Jeg ville være med og evakuere sivilbefolkningen.

- Du fra Trøndelag skulle ned til Homs og hjelpe folk ut av bomberuiner? Men fins det ikke hjelpeorganisasjoner som gjør slike ting? spør Sundet.

Verdalingen oppgir at han ønsket å slutte seg til sine venner fra Innherred - et konvertittektepar som reiste til Syria noen måneder i forveien. Mannen ble drept i 2015, mens kvinnen fremdeles skal befinne seg i IS-kontollert område.

- Jeg hørte at de var i Homs. Men jeg hadde knapt sett et kart over Syria, sier han.

- Fikk gå fritt omkring

34-åringen har forklart at han etter hvert ble desillusjonert og dessuten slet med en ryggskade som ingen kunne behandle ham for i IS-kontrollert Syria. Derfor gjorde han gjentatte forsøk på å rømme til Tyrkia, og ble etter hvert utsatt for represalier fra IS, som satte ham i fengsel. Men etter å ha erklært seg som sivilist fikk han gå, mot bl.a. å gi fra seg våpenet. Etter det fulgte en periode der han planla nye fluktforsøk, ifølge ham selv.

BESLAG: Verdalingen hadde med seg disse gjenstandene da han ble pågrepet av tyrkiske grensevakter i april i fjor: en laseravstandsmåler og et GoPro-kamera. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
BESLAG: Verdalingen hadde med seg disse gjenstandene da han ble pågrepet av tyrkiske grensevakter i april i fjor: en laseravstandsmåler og et GoPro-kamera. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Du ble kastet ut i IS-land og fikk gå fritt omkring? Det var ikke mer kontrollert, kan det stemme? spør Sundet.

- Ja. Og det var flere som tok avstand fra IS og bare lette etter en mulighet til å komme seg ut.

- Men du sa jo at det ikke var særlig populært å ta seg ut av Syria.

- Ja, jeg fikk høre at det var forbudt. Det var en nervepirrende opplevelse, for å si det mildt.

- Hva oppfattet de deg som før du ble sivilist?

- Vet ikke. Jeg hadde ikke vært på innsida, så jeg utgjorde ikke noen sikkerhetsfare.

- Men du hadde jo vært igjennom sikkerhetskontroll, tatt shariakurs, tatt arabisk navn. Så han skulle bare tro på deg?

- Ja.

- Må ha vært naiv

Ekstremismeforsker Lars Gule mener verdalingen må ha vært usedvanlig naiv dersom han i november 2014 dro til Syria uten å ha fått med seg hva IS var for noe. På dette tidspunktet hadde terrororganisasjonen halshogd flere vestlige journalister, og overgrepene mot jesidiene var svært mye omtalt i mediene.

I RETTEN: Ekstremismeforsker Lars Gule. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
I RETTEN: Ekstremismeforsker Lars Gule. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Vanlig opplyste mennesker kunne ikke unngå å vite, høsten 2014, hva IS sto for - det var overalt, til og med i hans lokalavis (som omtalte at vennene hans hadde dratt til Syria, red.anm.), sier Gule til Dagbladet.

Men han legger til:

- Likevel fins det jo folk som overhodet ikke ser på nyheter. Er han en slik? Var han så naiv som han gir inntrykk av? Det er et åpent spørsmål.