Postgirobygget i ny drakt

Norges mest utskjelte bygning- skal bli penere. Bygningsarbeidene starter i mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Postgirobygget i Oslo skal få ny drakt. Arbeidet starter i løpet av to måneder. Bygningen skal løftes opp, deles på midten og strekkes i høyden. Dermed kan forargelsens hus framstå som to tårn med søylegang i gateplan og fire nye toppetasjer. Går alt etter planen, er forvandlingen fullført om to år. Prislappen er på 300 millioner kroner.

- Vi forsøker å gjøre inntrykket av det gamle Postgirobygget mindre massivt. Den vertikale delingen er først og fremst visuell. Ved å skjære inn et glassfelt fra tak til gateplan, skaper vi inntrykk av to frittstående bygninger, sier arkitekt Ketil Moe som utarbeider de nye planene.

Det innebærer også at tekniske installasjoner som gesimser og lasteramper blir lagt i gateplan, og en søylerekke blir lagt i forlengelse av Byporten.

Elegant?

- Ved å øke høyden fra 20 til 24 og 26 etasjer vil bygningen sett på avstand framstå som to tårn i ulik høyde. Vi får altså et slankere og forhåpentlig mer elegant bygg.

Det er ingen mirakelkur å løfte på skjørtene og rette ryggen. Så Ketil Moe er ganske nøktern:

- Vi mener Oslo tåler å ha dette huset. Vår oppgave blir å skape forandring til det bedre uten altfor store utgifter.

Verre?

Arkitektfirmaet HRTB AS med Ketil Moe som ansvarlig har tatt oppgaven på alvor i den grad at firmaet flyttet inn i Postgirobygget et halvt år. Der ble første del av planleggingsarbeidet utført fra orkesterplass.

- Onde tunger vil straks si at Postgirobygget ikke kan bli noe bedre?

- Bygget representerer en stor bruksverdi, det er i teknisk god stand, det er solid og ordentlig, men altså ikke festlig og elegant. Vi skal forsøke å gjøre det mer akseptabelt i bybildet. Nå ligger jo Postgirobygget litt i skyggen av Hotel Plaza.

Kunne det ikke gjøres enda høyere, og slankere, enn 26 etasjer?

- Det kunne vi godt ha tenkt oss, men fundamenteringen setter begrensninger. Vi må også forholde oss til byplanmyndighetene.

- Fasaden?

- Trolig vil vi beholde de brune, elokserte fasadeplatene, men det fins også andre muligheter.

Ny eier

Det var eiendomsselskapet Entra som vant budrunden da Postgirobygget ble lagt ut for salg i fjor sommer. Kjøpesummen var 530 millioner kroner. Ifølge administrerende direktør i Entra Eiendom AS, Erik Løfsnes, er firmaet nå i gang med kontraktsforhandlinger. Trolig kan bygningsarbeidene starte om et par måneder. Posten har sikret seg retten til å leie tilbake de sju øverste etasjene, og flytter inn 1. mars 2003. Nedover i etasjene blir det kontorer, kafeer og forretninger. På taket skal det bli grøntareal med mulighet for ballspill.